2017/46 - csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 14., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
8.B.717/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A II.r. és III.r. vádlott fiatal férfiak egymás ismerősei, míg az I.r. vádlott férfi az alkalmi ismerősük volt.

2017. március 8-án a II.r. és a III.r. vádlottak több szórakozóhelyen együtt italoztak Pécs belvárosában, ezért ittas állapotba kerültek. A belvárosban sétálva találkoztak az addig számukra ismeretlen I.r. vádlottal és ismeretlenül maradt társaival, akikkel beszélgetni kezdtek, majd együtt egy térre mentek. Az I.r. vádlott társai ekkor távoztak a társaságból. Ekkor az I.r., II.r. és III.r. vádlottak együtt folytatták az italozást, eközben közösen elhatározták, hogy az arra járó személyektől cigarettát kérnek és amennyiben tudnak, tőlük akár erőszak alkalmazásával is értékeket tulajdonítanak el.

2017. március 9-én a hajnali órákban, a vádlottak a társaságuk felé haladó, szintén ittas sértett férfivel kezdeményeztek beszélgetést, melynek során először cigarettát kértek, majd követelőzően léptek fel. Először az I.r. vádlott rángatta meg a sértett ruházatát, mert nem hitte el, hogy a sértettnek elfogyott a cigarettája. Ezt követően a III.r. vádlott keveredett szóváltásba a sértettel, akit egy alkalommal, ököllel arcul is ütött. Az ittassága miatt védekezni nem tudó sértett állapotát kihasználva a III.r. vádlott egy alkalommal arcon is fejelte őt. A sértett kérdőre vonta a vádlottakat a bántalmazása miatt, ezért a II.r. vádlott őt a járda melletti virágágyásba lökte. Eközben az I.r. és III.r. vádlottak átkutatták a sértett ruházatát és abból a sértett dohányát, pénztárcáját, kulcsait, mobiltelefonját és dobozos cigarettáját tulajdonították el, és egymás között elosztották.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, elmozdulással járó orrcsonttörést szenvedett.

Röviddel ezek után a vádlottak észrevettek egy az út túloldalán gyalogosan közlekedő ismeretlen személyt. Azért, hogy értékeit megszerezzék a III.r. vádlott átkiabált az ismeretlen személynek és felé indult. Ezt észlelve a II.r. és az I.r. vádlottak is az ismeretlen felé indultak. Miután a II.r. vádlott a sértetthez ért, őt szemből, egy alkalommal, talppal megrúgta, ami miatt a sértett futni kezdett. A vádlottak utána futottak, de mivel nem érték utol, egy idő után felhagytak az üldözésével, visszamentek a térre és további bűncselekmények elkövetését tervezték.

A III.r. vádlott kezdeményezésére, a téren, az egyik fához lezárt, ismeretlen személy tulajdonában lévő kerékpárt megpróbálták eltulajdonítani úgy, hogy valamennyien a kerékpárt rángatták, a számzáras zárat megpróbálták elszakítani, de nem sikerült.

Ezt követően a vádlottak észlelték a helyi járatú buszmegállóban, ittassága miatt előre hajolva, a padon ülő sértett férfit, akihez először az I.r. vádlott ért oda és hátba ütötte a sértettet. Ez után röviddel a III.r. vádlott ért oda, aki nekifutásból, nagy erővel, a jobb lábával halántékon rúgta a férfit, aki azonnal arccal a földre került és eszméletét vesztette. Ekkor a vádlottak mind a sértetthez léptek, hátára fordították, kabátját átkutatták és eltulajdonították a kulcsait, a mobiltelefonját. Miután egyéb értéket nem találtak, a vádlottak az eszméletlenül fekvő sértettet hátrahagyva eltávoztak a helyszínről.

A sértett mintegy 10 percen keresztül feküdt eszméletlenül a földön, és a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek. Csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a – bakancsot viselő - III.r. vádlott nagy erejű rúgásától nem keletkezett súlyosabb sérülése.

Lakossági bejelentést követően a vádlottakat a helyszínre érkező rendőrök a buszmegállótól néhány méterre igazoltatták. A vádlottak mindhárman előzetes letartóztatásban vannak.

A bíróság megkezdi a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: