2017/45 - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2017. november 7., kedd 12.45
Ügy tárgya: 
halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
2.B.72/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7800 Siklós, Batthyány K. u. 1.
Tárgyaló: 
2.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott 2015 évben – pontosabban meg nem határozható időpontban – két harkányi ingatlant érintő villamosrendszer-átalakítási munkálatait végezte el úgy, hogy a sértett lakóházából egy másik ingatlanra, a sértett kertjén keresztül, egy gyümölcsfához rögzített, faoszlophoz erősített, csupasz alumínium sodronyra kötött vezetéken keresztül vezette át az áramot, egy villásdugóval dugaszolóaljzathoz csatlakoztatva, mely kétféle állásban volt csatlakoztatható. A „felfelé” állásban történt rögzítés során nem, míg a „lefelé” állásban csatlakoztatás következtében feszültség keletkezett a konyhakertben található faoszlopon végigfutó vezetékben.

 

2016. augusztus 6-án a sértett a délelőtti órákban az otthonában tartózkodott, ekkor a villásdugó „lefelé” állásban volt. A sértett 8 óra 50 perc és 10 óra 50 perc közötti időben kiment a konyhakertjébe, majd tisztázatlan körülmények között mindkét kezével megfogta a 214 V feszültség alatt álló faoszlophoz rögzített csupasz alumíniumsodronyt, melynek következtében halálos áramütést szenvedett.

 

A vádlott által kialakított villamoshálózat nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A konyhakerten áthaladó alumínium sodrony villamos szigetelést nem kapott, nem felelt meg a szabványnak. A vádlott a foglalkozási szabályok megszegésével gondatlanságból mások életét közvetlen veszélynek tette ki és a sértett halálát okozta.

 

A bíróság megkezdi a tárgyalást.

 

A korábbi tárgyalást el kellett halasztani, mert a vádlott nem jelent meg.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

Sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: