2017/43-különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 24., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
3.B.41/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I.em.32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A I. r. és II. r. vádlottak házastársak, a III.r. és IV. r. vádlottak az I. r. vádlott elkötelezettjei voltak.

 

Az I. r. vádlott 2015. április végén jövedelemmel nem rendelkezett, ezért, miután megismerkedett a sértett nővel, elhatározta, hogy megszerzi a sértett és családja által birtokolt vagyontárgyak egy részét, ehhez segítséget nyújtottak neki vádlott társai. Az I. r. vádlott a sértett magánéleti válságát kihasználva került közeli kapcsolatba a sértettel, aki fokozatosan az uralma alá került először érzelmileg, majd fenyegetések hatására. Ennek során az I.r. vádlott – társai segítségével – a sértettnek 2015-ben 216.863.000 forint kárt okozott.

 

Az I. r. vádlott és a sértett nő ismeretségébe tartozó sértett férfi – 2014-ben jó kapcsolatban voltak. Összejártak és 2014 októberében elhatározták, hogy „asszonyaikkal”, külön gépkocsikkal Horvátországba mennek, hogy gépkocsit vásároljanak, vagy más üzletet kössenek, melyre a sértett férfi 100.000 eurót vitt magával. Az I. r. vádlott a feleségét, a II. r. vádlottat és a sértett férfi barátnőjét egy település vendéglátóhelyén hagyták, majd a férfiak a sértett férfi gépkocsijával üzleti megbeszélésre távoztak, az I.r. vádlott a kocsiját a parkolóban hagyta.

Az I.r. vádlott azzal az indokkal, hogy cigarettát akart vásárolni, elkérte a sértett járművét, azzal visszatért a vendéglátóhelyre, ahol a II. r. vádlott már várta a parkolóban. A sértett kocsijának kesztyűtartójából kivették a 100.000 eurót, majd az I.r. és II.r. vádlottak saját gépkocsijukkal eltávoztak a helyszínről. A lopással 30.968.000 forint kárt okoztak.

 

Az I. r. vádlott a fentieken kívül 2013-ban négy darab ötküllős Mercedes könnyűfém felnit vásárolt egy pécsi vállalkozótól 380.000 forint értékben, melyet többszöri felszólításra sem fizetett ki.

 

Egy általa használt, de nem tulajdonában lévő gépkocsi javíttatását – 378.601 forintot – sem fizetett ki többszöri felszólításra egy budapesti vállalkozónak.

 

2014 nyarán egy mohácsi vállalkozó sportboltjából 411.680 forint értékben hozott el sportruházati cikkeket, melyeket szintén többszöri felszólításra sem fizetett ki. A fizetési felszólításokra agresszívan reagált és közölte, hogy nem is fog fizetni, de lehetősége sem volt kifizetni a fenti összegeket.

 

2015. augusztus 7-én az esti órákban az I.r. vádlott a dunaszekcsői strandon, ahol sokan tartózkodtak, találkozott egy régi ismerősével, akire haragudott, odalépett hozzá és minden előzmény nélkül, nagy erővel arcon ütötte. A sértett rövid időre eszméletét vesztette.

 

A bíróság a tárgyalást folytatja, a következő tárgyalást 2017. október 26. napjára tűzte ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: