2017/42-védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 20., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
20.B.50/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
I. em. 32.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlottak ismerősök, mindketten hajléktalanok. Az I. r. vádlott a II. r. vádlott révén ismerte meg a későbbi sértettet, aki felajánlotta a vádlottaknak, hogy költözzenek hozzá egy pécsi önkormányzati bérlakásba.

A vádlottak és a sértett a nap nagy részét koldulással töltötték. A sértett elvárta a vádlottaktól, hogy a megszerzett pénz egy részét a szállás ellentételezéseként adják át a részére. A koldult pénzjelentős részét alkoholos italokra költötték. A sértett is rendszeresen ittas állapotba került, olyankor kötekedő volt, az I.r. vádlottnak többször szóvá tette, hogy az általa összegyűjtött pénz kevés, valamint többször bántalmazta is.

2016. szeptember 15-én a vádlottak és a sértett ismét koldultak, majd az este együtt étkeztek. A sértett ezt követően elment otthonról és az este egy részét egy ismerősével töltötte, a lakására 2016. szeptember 16-án, a hajnali órákban érkezett vissza, vérző sérülésekkel, melyek keletkezési körülményei ismeretlenek. A sértett, a földön fekvő, felébredt I. r. vádlottba belekötött, megrúgta, ököllel, több alkalommal megütötte, majd a saját ágyához lépett és lefeküdt.

Az I.r. vádlott, amint észlelte, hogy a sértett lefeküdt és elaludt, dühében, és a korábbi bántalmazások hatására is, egy magához vett téglával, odament az alvó sértetthez, akinek egy alkalommal, nagy erővel a homlokára sújtott.

A II. r. vádlott a sértett hazaérkezésére felébredt, az I. r. vádlott bántalmazását észlelte, majd a sértett ágya felől hallott zajt, de az ott történtekről nem győződött meg. Később a II. r. vádlott ébreszteni próbálta a sértettet, aki arra nem reagált, majd a közeli asztalról magához vette a sértett 10.000 forint értékű mobiltelefonját a SIM kártyával együtt.

A vádlottak, miután 2016. szeptember 16-án meggyőződtek arról, hogy a sértett elhunyt, a lakást elhagyták.

 

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: