2017/41 -hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 11., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
11.B.1015/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlottak közül a II., III.r. IV.r. és az V.r. vádlottak 2015-ben elhatározták, hogy külföldi állampolgárok részére valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesznek szert jövedelemre. Az országban, ebben az időszakban több bűnözői csoport foglalkozott azzal, hogy Európai Union kívüli állampolgárok részére magyar állampolgárok személyi adataival útleveleket készítettek úgy, hogy kormányhivatalnokokat megvesztegetve állíttatták ki a magyar okmányokat.

A kettős – ukrán-magyar – állampolgárságú II.r. és III.r. vádlottak feladata volt, hogy a honosított magyar állampolgárok hatóságai igazolványit megszerezzék, ezt követően ismeretlen személyek útján kerültek kapcsolatba olyan külföldi személyekkel, akik magyar úti okmányokat kívántak szerezni, és ezek elkészítéséért jelentős összegeket, 10-12 ezer eurót is hajlandóak voltak fizetni.

A IV.r. és V.r., vádlottak feladata olyan kormánytisztviselők felkutatása volt, akik hajlandóak voltak közreműködni a valótlan tartalmú útlevelek kiállításában. A vádlottak kapcsolataik – többek között a VI.r. és VII.r. vádlottak – révén az I.r. vádlottal, aki egy pécsi kormányablak ügyintézője volt, és a VIII.r. és IX.r. vádlottal, akik egy dunaharaszti kormányablak ügyintézőnői voltak, és vállalták, hogy külföldi állampolgárok részére más személyek adataival igényelt magyar úti okmányok kiállításához segítséget nyújtanak.

A bűnszervezet célja az volt, hogy az útlevéligénylést heti egy-két alkalommal, alkalmanként 4-5 ember vonatkozásában egészen 2016 őszéig folytatják, útlevelenként 10-12 ezer euro bevételre tettek szerint. A kért összegből kifizették az ügyintézőket, és a többit a bűnszervezet többi tagja egymás között osztotta fel.

Így a 2015. július 30. és 2016. március 22. közötti időszakban csaknem 50 személy részére állítottak ki hamis adatokkal útiokmányokat.

A X., XI. XII., XIII., XIV.r. és XV.r. vádlottakat hamis útlevél igénylése céljából szállították a pécsi okmányirodához.

A 2017. március 22-én, a X., XI. XII., XIII., XIV.r. vádlottak által kezdeményezett útlevéligénylés során a rendőrség a vádlottakat előállította.

 

A bíróság a – három napra kitűzött - tárgyalást elölről kezdi, a tanács elnökének személyében bekövetkezett változás miatt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: