2017/41- csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 11., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
1.B.61/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy Zs. u. 2.
Tárgyaló: 
19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: A két fiatal felnőtt pécsi férfi nagykorúvá válásukat követően munkaviszonyban nem állt és nem rendelkezett semmilyen jövedelemmel sem.

2016 májusában tudomást szereztek arról, hogy országszerte számos településen úgynevezett „unokázós csalás” néven elhíresült bűncselekményeket követtek el, melyekből a tettesek nagyobb összegű, jogtalan haszonra tettek szert.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy Pécsett és Komlón, valamint a két városhoz közel fekvő településeken élő idős személyek sérelmére, a médiában hallottakhoz hasonló jellegű bűncselekményeket követnek el, így rendszeresen, nagyobb összegű pénzhez jutnak majd.

2016. április 20. és április 26. napjai közötti időszakban – egy más személy nevére aktivált SIM kártya és kölcsönkért telefonok segítségével –, a vezetékes telefonszámok telefonkönyvéből olyan személyek számát keresték ki, akikről feltételezték, hogy a névhasználat módja (pl.:”özv.” előtag) miatt idősebb, egyedülálló hölgyek. A számokat a vádlottak felváltva felhívták, síró hangon a sértettek unokájának kiadva magukat, balesetre hivatkoztak és a sértettektől 100.000-200.000 forint összegeket kértek azzal, hogy kopasz, kigyúrt emberek nem engedik kiszállni őket a kocsiból. A megrémült idős sértetteknek azt mondták, hogy ne szóljanak senkinek, szedjék össze, ami készpénz otthon van és az általuk küldött személynek adják át. Ezt követően a sértettek lakásán megjelent vagy az I.r. vagy a II.r. vádlott és a készpénzt átvette, majd egy közelben várakozó gépkocsihoz futott és azzal sietve távoztak a helyszínről.

A vádlottak ily módon hat sértett sérelmére követtek el, vagy próbáltak meg elkövetni bűncselekményt, összesen 540.000 forint kárt okozva.

Az ügyészség a vádlottakat többrendbeli, társtettesként elkövetett, a bűncselekmény felismerésére és elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntettével vádolja. A cselekmények egy részbe kísérleti szakban maradt.

 

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: