2017/40-vesztegetés bűntette és befolyással üzérkedés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 3., kedd 14.00
Ügy tárgya: 
vesztegetés bűntette és befolyással üzérkedés bűntette
Ügyszám: 
4.B.573/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
20/I.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: Az I.r. vádlott férfit, a külföldön élő sógornője és annak élettársa megkeresték azért, hogy sógornője jogosítványhoz jusson anélkül, hogy Magyarországra kellene utaznia.

Az I.r. vádlott a II.r. vádlotthoz fordult az ügyben segítségért, aki egy budapesti autósiskolánál fennálló kapcsolata útján ígért neki segítséget abban, hogy az I.r. vádlott sógornője úgy szerezzen jogosítványt, hogy sem tanfolyamon, sem vizsgán ne kelljen részt vennie, mindezért 250.000 forintot kell fizetni. A II.r. vádlott azonban ilyen ismeretséggel nem rendelkezett, a célja a jogtalan előnyért kért összeg megszerzése volt.

Az I.r. vádlott rokonai a fentiekről történt tájékoztatás után, 2015 nyarán Magyarországra utaztak és átadtak az I.r. vádlottnak 250.000 forintot. Ez után az I.r. vádlott és a IIr. vádlott Budapestre utaztak, ahol a II.r. vádlott által – az interneten véletlenszerűen – kiválasztott autósiskolához mentek, a II.r. vádlott átvette a pénzt az I.r. vádlottól, melyből az út során tankolásra elköltöttek 15.000 forintot. A II.r. vádlott bement az autósiskolába, egy nő nevében szerződést kötött gépjárművezetői tanfolyam elvégzésére, és befizetett 20.000 forintot, majd visszament az I.r. vádlotthoz és közölte, hogy az autós iskola vezetőjének átadta a 235.000 forintot, ő fogja rendezni a továbbiakat.

 

Ez után a vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésről az I.r. vádlott nem kapott további tájékoztatást, ezért 2015. augusztus 28-án felhívta a budapesti autósiskola vezetőjét, hogy érdeklődjön a jogosítvánnyal kapcsolatban, de az iskola vezetője arról tájékoztatta, hogy náluk képzés és vizsga nélkül vezetői engedély megszerzésére nincs lehetőség.

 

Az I.r. vádlottat vesztegetés bűntettével, míg a II.r. vádlottat befolyással üzérkedés vétségével vádolja az ügyészség.

A bíróság az ügyben folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Sebestyén Ágnes

sajtószóvivő

+36- 30-656-6710

sebestyena@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: