2017/40-kifosztás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 3., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
kifosztás bűntette
Ügyszám: 
4.B.383/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
20/I.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott és családja Pécsváradon egy férfi házában lakik.

A vádlott nő különböző újságokban hirdetéseket ad fel, melyek szerint hagyatékot, régi porcelánokat, bútorokat, régi képeket, újszerű bútorokat is vásárol. A hirdetésekben, hívható telefonszámként a neki lakást adó férfi nevén lévő mobil- és vezetékes telefonszámokat adta meg. A felvásárlásokat maga intézi, majd azokat a pécsi vásárban tovább értékesíti, a vételárat minden esetben a vádlott fizeti ki az eladóknak, de a szállításban - a vádlott és családja tulajdonában lévő mikrobusz vezetésével – segítséget nyújt a neki lakást adó férfi.

 

Az idős sértettnek 2016 novemberében anyagi gondjai voltak ezért elhatározta, hogy néhány ingóságát értékesíti. 2016. november 25-én, ingyenes újságban talált egy apróhirdetést, amelyben az ott található telefonszámot hívta fel, melyet a vádlott álnéven hirdetett azzal, hogy régiségeket vásárol fel.

A sértett ekkor a vádlottal beszélt telefonon, majd a vádlott, a férfi általa vezetett mikrobusszal, rövid időn belül a sértett pécsi lakásához ment. A sértett már várta őket. A vádlott és a férfi bementek a lakásba. A vádlott erélyes fellépést tanúsított, amikor látta, hogy időskorú személlyel áll szemben, ráparancsolt a férfire, hogy, hogy kezdjen el pakolni, aki az utasítását teljesítette.

 

A sértett szándéka csupán az volt, hogy egy darab Zsolnay étkészletet értékesít a vádlottnak és úgy gondolta, hogy azért 40-50.000 forintot fog kapni.

 

A vádlott körülnézett a sértett lakásában, és amikor a sértett kérlelte őt, hogy mondjon már egy összeget, amiért megvenné az étkészletet, vagy más ingóságot, mindig azt mondta, hogy ne aggódjon, nem fog fizetés nélkül távozni. A vádlott több alkalommal felemelte a hangját, és amikor körbejárta a lakás helyiségeit, néhányszor ellökte a szorosan mögötte álló sértettet magától azzal, hogy majd a végén megegyeznek, maradjon nyugton. Ez idő alatt a vádlottal lévő személy több, nagy értékű festményt, lexikonokat, porcelánokat, asztalterítőket és más ingóságokat, összesen 718.000 forint értékben, pakolt a gépjárműbe. Ezt követően a vádlott bement az egyik szobába a sértettel és 5.000 forintot vett ki a pénztárcájából azzal, hogy ennyit fizet a „megvásárolt” tárgyakért. Miután a sértett kézhez kapta a pénzt, a vádlott abból még 1.000 forintot akart visszakérni benzinre.

 

A sértett közölte, hogy a kapott pénz kevés, a vádlott azonban felháborodott és azt mondta a sértettnek, hogy örüljön neki, mert a tárgyak még ennyit sem érnek. A sértett többször hangsúlyozta, hogy a tárgyak többet érnek, de a vádlottat ez nem érdekelte, a társával együtt eltávozott a helyszínről.

 

A nyomozás során tartott házkutatás alkalmával a vádlott és családja által lakott házban 650.300 forint értékű ingóságot megtaláltak az eltulajdonított tárgyak közül.

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: