2017/39-különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 26., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette
Ügyszám: 
10.B.1148/2015
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: A vádlott és elhunyt élettársa közösen gondoskodtak az elhunyt élettárs felnőtt korú, de középsúlyos fogyatékosságban szenvedő fiáról, a sértettről. A sértett cselekvőképtelen személynek minősült, majd a bíróság gondnokság alá helyezte, és gyámot rendelt ki a részére.

 

A sértett és édesapja egy pénzintézetnél közös számlát nyitott, melyhez egy héttel később a vádlott is önálló rendelkezési jogosultságot kapott, mint meghatalmazott. A vádlott élettársa egy külön számlával is rendelkezett ugyanannál a pénzintézetnél, valamint a vádlottnak is volt egy saját bankszámlája ugyanott. A vádlott élettársa a saját tulajdonú bankszámlájáról úgy rendelkezett, hogy az halála után kizárólag a vádlott tulajdonába kerüljön. Ezen rendelkezés alapján, a vádlott élettársának halála után a pénzintézet 52.747.753 forintot vezetett át a vádlott bankszámlájára.

 

Végrendelet, illetve halál esetére harmadik személy javára szóló rendelkezés hiányában a vádlott élettársának halála napján a sértett és édesapja közös számlán nyilvántartott teljes összeg örököse a sértett volt.

A vádlott – a számlatulajdonosok tudta és beleegyezése nélkül – az élettársa és fia nevén lévő számláról, az élettárs halálát megelőzően körülbelül három héttel, a saját bankszámlájára 49.200.000 forintot utalt át, majd élettársának halála napján 2.000.000 forintot vett fel készpénzben, mint meghatalmazott. Az édesapja halálát követően egy hónappal, már a sértett tulajdonában lévő számláról a vádlott további 6.360.000 forintot utalt át meghatalmazotti minőségben a saját számlájára, illetve az átutalás napján 1.000.000 forintot vett fel készpénzben.

A vádlott meghatalmazotti minőségében összesen 58.560.000 forintot tulajdonított el jogtalanul a sértettől, melyet a sértett jogi képviselőjének felszólítására sem szolgáltatott vissza.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: