2017/39-folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 26., kedd 09.45
Ügy tárgya: 
folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
8.B.211/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.19.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: A vádlott férfi egy pécsi gazdasági társaság alkalmazásában állt 2016 őszéig, amikor a társaság ügyvezetőjével munkahelyi vitába került a cég telephelyén, melynek során a vádlott értesítette a rendőrséget és feljelentést tett az ügyvezető ellen. Ezután a vádlott a munkaviszonyát is megszüntette. Ezen rendőri intézkedést követően a társaság ügyvezetője ellen garázdaság vétsége miatt indult büntetőeljárás, melyet a nyomozó hatóság azzal, hogy az nem bűncselekmény, megszüntetett.

Miután a vádlott munkaviszonya megszűnt, a használatában lévő mobiltelefonról felhívta az ügyvezetőt, volt munkáltatóját és megfenyegette indulatosan azzal, hogy amennyiben nem tudnak megegyezni a pénzben, őt kikészíti, eljáráshadjáratot indít ellene, több helyen fel fogja jelenteni és az ügyét a bíróság elé viszi, az ügyvezető ekkor kinyomta a telefont.

A történteket követően egy héttel a vádlott és az ügyvezető ügyvéd előtt elszámoltak, okiratba foglalva aláírták, hogy egymással szemben semmi néven nevezendő követelésük, kielégítetlen igényük nincs.

Ezek után a vádlott ismét felhívta a cég ügyvezetőjét, és további 500.000 forintot követelt tőle azért, hogy ne jelentse fel őt különböző hatóságoknál, erre három nap határidőt adott. Még ugyanezen a napon délután ismét felhívta a vádlott az ügyvezetőt, hogy nyomaték adjon követelésének, a határidőt azonban két napra rövidítette.

 

Az ügyvezető a vádlott jogalapot nélkülöző fenyegetései hatására megijedt és feljelentést tett a rendőrkapitányságon, de a vádlott követelésének nem tett eleget.

Mivel a kért összeget a vádlott nem kapta meg, fenyegető ígéretét beváltotta és bejelentései alapján fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti és NAV által indított ellenőrző eljárások indultak az őt korábban foglalkoztató gazdasági társaság ellen.

 

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: