2017/39-foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 27., szerda 12.30
Ügy tárgya: 
foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége
Ügyszám: 
3.B.42/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy Zs. u. 2.
Tárgyaló: 
22.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: Az I.r. és a II.r. vádlott mindketten egy Baranya megyei téglagyárat üzemeltető vállalkozás alkalmazottai. I.r. vádlott a gyárvezető, míg II. r. vádlott a technológus.

A sértett, mint téglaipari betanított munkás 2015. április elejétől dolgozott a gyárban, munkavédelmi oktatásban részesült, de munkakörének megfelelő munkaköri leírást nem kapott.

2015. április 16-án a II.r. vádlott utasításának megfelelően a sértett nyers téglát szállított az arra rendszeresített „keller kocsival”, amelyen és a hozzá tartozó sínen a munka megkezdése előtt hibát vagy hiányosságot nem észlelt. A munkaidő kezdetétől 6 fordulót teljesített a kocsival úgy, hogy a megrakott kocsit a forgózsámolyig tolta, majd ott lepakolta a rakományt. Ezt követően a már üres, 250-300 kg tömegű kocsit azzal szemben állva, hátrálva és hátra tekintve egyedül húzta, de a kocsi két hátsó kereke a sínről ismeretlen okból leugrott és a kocsi feléje kezdett el dőlni. A sértett ekkor még meg tudott fordulni, el akart ugrani a kocsi elől, de az a hátára, gerincére esett. A munkatársai a sértett segítségére siettek és leemelték róla a kocsit. A sértett a baleset során nyolc napon túl, szövődménymentesen 4-5 hónap alatt gyógyuló csigolyatörést szenvedett.

Az I.r. és a II.r. vádlott foglalkozási szabályokat szegtek meg. Az I.r. vádlott azzal, hogy nem tett eleget a munkavédelmi előírásoknak és nem teremtette meg a biztonságos munkavégzés feltételeit, a II.r. vádlott azzal, hogy olyan munkával bízta meg a sértettet, melyhez kellő ismerettel nem rendelkezett.

 

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36-30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: