2017/37- közveszély okozás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. szeptember 14., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
közveszély okozás bűntette
Ügyszám: 
10.B.141/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7621 Pécs, Széchenyi tér 14.
Tárgyaló: 
fsz.16.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A vádlott feleségével és gyermekeivel Sásdon, egy társasházban, egy a földszinten lévő lakásban él. A vádlott és a felesége közötti kapcsolat megromlott, ezért el akart válni a vádlottól, mely témáról több alkalommal próbált beszélgetni a férjével, azonban a vádlott ezen beszélgetések elől elzárkózott, illetve több alkalommal kijelentette, hogy amennyiben elválnak, akkor „Ha nekem nincsen lakásom, akkor nektek sem lesz!”.

 

A vádlott felesége 2016. július 6. napján az esti órákban ismét szóba hozta a válás témáját, amiről a vádlott hallani sem akart, egyre indulatosabb lett. A vádlott felesége – tekintettel férje feldúlt állapotára – őt magára hagyta a szobában, és a vádlottal közös gyermeküket elvitte a fürdőszobába fürdetni. A vádlott az idő alatt, amíg a felesége a gyermeküket fürdette, a szobában papírgalacsinokat készített, amiket behelyezett a gázkonvektor mögé, majd gázgyújtóval azokat meggyújtotta.

 

A vádlott felesége észlelte, hogy az ablak alatt, a gázkonvektor mögött valami ég és már a függöny is lángot fogott, ezért a szekrényből kivett egy farmernadrágot és azzal eloltotta a tüzet, férjét a szobában hagyta és a fia keresésére indult. Néhány perc múlva a vádlott felesége visszatért abba a szobába, ahol a vádlott megpróbálta a lakást felgyújtani, és azt tapasztalta, hogy ismét lángol a gázkonvektor mögé a vádlott által behelyezett papír, amit a farmernadrággal ismételten eloltott.

 

Időközben a gyermek átszaladt a szomszédba, ahol segítséget kért, ekkor a szomszédok értesítették a rendőrséget és a tűzoltókat, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek.

 

A kiérkezett rendőrjárőrök – tekintettel arra, hogy a vádlott zavartan viselkedett - mentőt kértek a helyszínre, akik a vádlottat kórházba szállították.

 

A vádlott által a lakás szobájában előidézett tűznek megvolt az esélye, hogy továbbterjedjen és a teljes épület lángba boruljon. Mindez csak a gyors emberi beavatkozás – a vádlott felesége magatartása – eredményeként nem következett be. Ennek során a lakóépületben tartózkodó személyek élete is veszélybe került. A tűzzel érintett lakásban hárman tartózkodtak a tűz keletkezésének idején, a társasházban 4 lakás található.

 

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a vádlott által történt tűz gyújtása következtében létrejött a közveszélyokozás.

 

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Eljáró bíróság: