2017/27 - csalás bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 5., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
csalás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
2.B.61/2017
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy Zs. u. 2.
Tárgyaló: 
I/21.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirat szerint röviden: A két fiatal férfi vádlott 2016 áprilisában szereztek arról tudomást, hogy országszerte számos településen ún. „unokázós csalás” néven elhíresült bűncselekményeket követtek el, melyekből a tettesek nagyobb összegű, jogtalan haszonra tettek szert.

Miután jövedelemmel nem rendelkeztek, a vádlottak megállapodtak abban, hogy Pécsett, Komlón é s a két városhoz közeli településeken élő idős személyek sérelmére, a médiában hallottakhoz hasonló jellegű bűncselekményeket követnek el, így rendszeresen nagyobb összegű készpénzhez jutnak majd.

Ezt követően 2016. április 20-tól 26-ig a sértettek sérelmére úgy követték el a bűncselekményeket, hogy - gazdasági társaság, illetve magánszemély nevére kiadott - SIM kártyát szereztek, majd a kártyákat ismerőseiktől kölcsönkért mobiltelefonokba helyezték. A vezetékes telefonszámokat tartalmazó telefonkönyvekből olyan személyek telefonszámát keresték ki, akikről feltételezték, hogy a névhasználat módja miatt idősebb, egyedül élő hölgyek. Az így kiválasztott telefonszámokat a vádlottak felváltva hívogatták, majd amikor a hívott felvette a telefont, síró hangon, vagy hangosan mondták neki, hogy „mama én vagyok”. A sértettek erre úgy válaszoltak, hogy megnevezték saját unokájukat, így annak keresztnevét a vádlottak már megismerték, majd közölték a sértettekkel, hogy bajban vannak, karamboloztak és addig nem engedik el őket, míg nem fizetnek. Ezzel a módszerrel száz-kétszázezer forintos összegeket kértek.

A vád szerint a vádlottak összesen nyolc sértettet hívtak fel, kik közül négy sértettnek összesen 540.000 forint kárt okoztak

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Egyéb információ:

Dr. Barkaszi Attila

Sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: