2017/18 - felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2017. május 3., szerda 13.00
Ügy tárgya: 
felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
1.B.193/2016
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy-Zs. u. 2.
Tárgyaló: 
19. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: Az I. r. vádlott többedmagával, 2016 áprilisában a sértett részére az erdőben gyűjtött agancsokat adott el, melyek vételárát a sértett az átadáskor nem egyenlítette ki. A sértett 185.000 forinttal tartozott az I.r. vádlottnak, melyet többszöri kérésre sem fizetett ki neki, mindig halogató választ adott. Az I.r. vádlott elhatározta, hogy megleckézteti a sértettet úgy, hogy valamilyen adásvétel ürügyén elcsalja egy félreeső helyre, ahol majd bántalmazza és elveszi tőle a magával hozott készpénzt. Az I.r. vádlott, attól tartva, hogy a sértett a hangját felismeri, úgy határozott, hogy a cselekménybe bevonja ismerőseit a II.r. és III.r. vádlottakat, kiknek a közreműködés fejében 25-25.000 forint készpénzt ajánlott fel.

A kiszemelt terület megszemlélését követően, az I.r. vádlott 2016. május 7-én hívta fel a II.r. vádlottat, hogy ezen a napon kerül sor a cselekményre, majd elment a II.r. vádlott lakóhelyére, onnan egy komlói áruházba mentek, ott egy mobiltelefont vásároltak, mellyel először sikertelenül, majd az I.r. vádlott lakóhelyéről már sikeresen felhívták a sértettet, akinek a II.r. vádlott álnéven bemutatkozva 20-30 kg agancsot kínált eladásra. Majd megbeszélte vele, hogy 14 óra 30 perc körül egy közeli vasútállomáson fogja várni. A sértettnek a II. r. vádlott megadta az új telefonkészülék számát, melyen elérheti őt.

Ez után az I. r. vádlott felhívta a III.r. vádlottat, akivel közölte, hogy a cselekményre 14 óra 30 perckor kerül sor, majd a II. r. vádlottal együtt a III. r. vádlottért mentek az I.r. vádlott gépkocsijával. Ezt követően az I.r. vádlott lakóhelyén megbeszélték, hogy kinek mi lesz a szerepe, majd 13.30 óra körüli időben a sértettel megbeszélt helyszínre mentek, ahol annak közelében, hogy ne lehessen észrevenni, az I.r. vádlott a gépkocsival megállt, majd az I.r. és a III.r. vádlottak a magukkal vitt 50-60 cm-es fémcsövekkel elfoglalták helyeiket a közeli bozótosban, és felhúzták fejükre fekete kámzsáikat. A II.r. vádlott elsétált a megbeszélt találkozóhelyre egy az I.r. vádlottól kapott fekete napszemüvegben, arcának egyik oldalára ragtapaszt ragasztva.

A sértett gépkocsijával megérkezett a megbeszélt helyre, ahol a II.r. vádlott várta, és beült a sértett mellé a jobb első ülésre, majd a sértettet a kiválasztott helyszínre irányította azzal, hogy az eladásra kínált agancsokat egy 200 méterrel távolabbi tanyáján tárolja. Útközben egy pocsolya előtt megállítatta a sértettel a gépkocsit azzal, hogy onnan gyalog folytassák az utat. A II.r. vádlott eközben megkérdezte a sértettől, hogy van-e nála pénz, felszólította, hogy mutassa is meg, aminek megfelelően a sértett elővette zsebéből a 180.000 forintot, melyeket az agancsokra hozott. Ekkor a II.r. vádlott elővette az I.r. vádlottól kapott gézsprayt és azzal a sértett arcába fújt, majd a sértettől elvette a 180.000 forintot és a gépkocsijából kivette az indítókulcsot. A sértett ekkor kiszállt a kocsijából, amikor az I.r. és II.r. vádlottak szó nélkül ütlegelni kezdték a náluk lévő vascsövekkel. A sértett a vádlottakkal szembeszállni, ellenük védekezni nem tudott, ezért elszaladt a helyszínről. A vádlottak követték, de utolérni nem tudták. A sértett a bántalmazás következtében számos könnyű – nyolc napon belül gyógyuló – sérülést szenvedett.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Egyéb információ:

Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: