2016/18 - bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 5., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
2.B.185/2015
Tárgyalás helyszíne: 
7900 Szigetvár, Kossuth tér 15.
Tárgyaló: 
5.sz.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint röviden: A II.r. vádlott megbízási szerződéssel egy háziorvos mellett egészségügyi adminisztrációs feladatokat látott el. Tevékenységes során a krónikus betegek gondozásával kapcsolatban önállóan nem rendelhetett gyógyszert, az általános egészségügyi normák betartására és titoktartásra is köteles volt.

A II.r. vádlott 2000-ben került kapcsolatban az I.r. vádlottal, akivel korábban egy településen laktak, majd miután 2006-ban az I.r. vádlott elköltözött, kapcsolatuk megmaradt.

 

Az I.r. vádlott 2011. január 1. és 2013. december 30 napja közötti időszakban rábírta az asszisztensnőként dolgozó II. r. vádlottat arra, hogy a háziorvos körzetébe tartozó betegek személyes adatainak – nevüknek, születési idejüknek, lakcímüknek és társadalombiztosító azonosító jelüknek – felhasználásával e betegek nevére valótlan tartalmú, vényköteles, nyugtató hatású gyógyszerekre szóló orvosi rendelvényeket készítsen. Ennek fejében 2011. januárja és májusa között kisebb értékű ajándékokat – saját készítésű kézműves termékeket és édességeket, illetve készpénzt, míg 2011. május 2. és 2013. december 18. között összesen 47 alkalommal 360.000 forint készpénzt utalt át az I. r. vádlott a II. r. vádlottnak. A II. r. vádlott az ajándékokat és az átutalt összegeket nem juttatta vissza az I. r. vádlottnak.

A II. r. vádlott a rendelvények elkészítéséhez az őt alkalmazó háziorvos vagy annak helyettese által előre aláírt és lepecsételt, azonban kitöltetlen orvosi rendelvényeket használta fel. A két háziorvos, valamint a betegek, akiknek nevére a rendelvényeket kiállították, erről nem tudtak, ahhoz nem járultak hozzá.

A II. r. vádlott az őt alkalmazó háziorvos 211 betegének személyazonosító adatait a céltól eltérően, haszonszerzési célból kezelte. Az I.r. vádlott a rendelvényeket az érintett betegek helyett aláírta és azokat szigetvári patikákban váltotta ki, a hamis magánokiratokat felhasználta, a gyógyszereket a valós forgalmi árukon vásárolta meg, egészségbiztosítási támogatásra való jogosultságot nem érvényesített.

A bíróság a tárgyalást tanúk kihallgatásával folytatja.

 

Egyéb információk: dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő - +36/30-990-4247 – barkaszia@pecsit.birosag.hu

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: