2015/18

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 29., szerda 10.00
Ügy tárgya: 
kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette
Ügyszám: 
3.B.282/2014
Tárgyalás helyszíne: 
7300 Komló, Bajcsy-Zs. u. 2.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vád szerint a vádlott 2014. júniusában Nagypallon egy ingatlan épületének tetőfedési munkálataiban, mint egyéni vállalkozó vett részt. A vádlott az alkalmazásában munkát végző tetőfedő személyek közül az egyik munkavállalót munkaszerződés és a munkaviszonya adóhatósághoz történő bejelentése nélkül foglalkoztatta.

2014. június 17. napján a fenti ingatlanban a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai munkaügyi ellenőrzést végeztek, melynek során amíg a egy Kft.-t ellenőriztek, a vádlott mint egyéni vállalkozó munkavállalói elhagyták a helyszínt, ezért a hatóság képviselői 2014. június 18. napján is ellenőrizték a foglalkoztatottak munkaviszonyát. Mialatt a fenti napon és helyen hivatalos eljárása során a hatóság képviseletében eljáró ellenőr, mint hivatalos személy a helyszínen volt személyek munkaviszonyát ellenőrizte az addig távol volt és az ellenőrzés megkezdéséről értesült vádlott a helyszínre ért. Mivel a vádlottal szemben korábban a hatóság több alkalommal szabott ki bírságot a foglalkoztatási szabályok be nem tartása miatt és a vádlott a hatóság eljárásának menetét pontosan ismerte, ezért a vádlott úgy döntött, hogy az ellenőrnek előnyt ad, illetve ígér, azért, hogy a foglalkoztatási szabályok be nem tartását ne tárja fel és a hatósági ellenőrzést ne folytassa le.

Ennek során amikor az ellenőr a vádlotthoz fordult és a hatóság eljáró tagjaként bemutatkozott, illetve a hatósági eljárásról a vádlottat tájékoztatta, a vádlott az ellenőrnek kezet nyújtott úgy, hogy a kezében 1 darab 10.000,- forint címletű bankjegy volt. A vádlott szándéka arra irányult, hogy a kézfogáskor a bankjegyet mások számára nem látható módon átcsúsztassa az ellenőr kezébe azért, hogy az ellenőr a hatósági eljárás során az általa tapasztalt hiányosságokat és szabályszegéseket ne tárja fel, ezáltal hivatali kötelezettségét megszegje.

Az ellenőr a vádlott cselekményét a kézfogáskor észlelte, ezért kezét visszarántotta és felszólította a vádlottat, hogy a pénz átadására irányuló magatartását fejezze be, majd a munkaügyi ellenőrzést lefolytatta.

A járásbíróság megkezdi a tárgyalást az ügyben.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: