Letartóztatás kifosztás bűntettének kísérlete és más bűncselekmény gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2024. május 31-én elrendelte egy fiatal pécsi férfi letartóztatását egy hónapra bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntettének kísérlete és súlyos testi sértés bűntette megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 2024. május 29-én, a kora délutáni órákban Pécsett, egy dűlőúton követni kezdett egy idős férfit azért, hogy anyagi javait megszerezze. A gyanúsított – anélkül, hogy a sértetthez szólt volna -, őt hátulról meglökte. A lökés következtében a sértett elesett és jobb válla, és felkarja eltört. A gyanúsított felszólította a sértettet, hogy adja át a pénzét, a sértett azonban ennek nem tett eleget, ezután a gyanúsított elment a helyszínről.

A gyanúsított büntetett előéletű, korábban hasonló bűncselekmény elkövetése miatt volt büntetve, vele szemben más büntetőeljárás is folyamatban van. Hajléktalan életmódot folytat, jövedelme nincs. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsított a szabadlábra helyezése érdekében, a védője elsődlegesen a szabadlábra helyezés, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentett be fellebbezést. A határozat nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu