Letartóztatás csalás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2023. július 7-én elrendelte egy férfi letartóztatását egy hónapra jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 7 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 2 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és üzletszerűen elkövetett csalás vétsége alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított a sértetteket tévedésbe ejtve kedvezményes üzemanyagkártyákat, különböző üzletek kedvezményes utalványait, kuponjait és magas hasznot hozó, rövid lejáratú befektetési lehetőséget ajánlott úgy, hogy tudta ajánlatait nem fogja teljesíteni. A gyanúsított ajánlatai fejében a sértettek különböző pénzösszegeket utaltak a gyanúsított által megadott számlaszámokra, illetve adtak át neki forintban és különböző devizanemekben, de ezt követően semmit sem kaptak. A gyanúsított a tizenegy sértettnek csaknem 22.000.000 forint kárt okozott.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, és mivel hasonló bűncselekmények miatt volt korábban is büntetve, speciális bűnismétlő. A gyanúsításban terhére rótt cselekményeket is felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított megszökne, elrejtőzne, illetve újabb – szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekményt követne el.

Az ügyész a bíróság határozatát tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be elsődlegesen a gyanúsított szabadlábra helyezése érdekében, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása végett.

A végzés nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu