Elsőfokú ítélet ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt

A Siklósi Járásbíróság a 2023. május 23-án megtartott nyilvános előkészítő ülésen kihirdetett ítéletével Sz. G. vádlottat súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt egy év – végrehajtásában három évi próbaidőre felfüggesztett – börtönre és kettő év kettő hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte. A járművezetéstől eltiltás időtartamába beszámította a 2022. június 11. napjától eltelt időt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott nő 2022. június 11. napján 14 óra körüli időben a lakóhelyén beült a tulajdonát képező személygépkocsiba, majd azzal egy siklósi áruházhoz közlekedett. Ott nagy mennyiségű szeszesitalt vásárolt, aminek egy részét az áruház parkolójában elfogyasztotta, majd visszaült a gépkocsiba, és miközben zenét hallgatott, megitta a megvásárolt szeszesital megmaradt részét is.

A vádlott ezt követően, 17 óra 50 perc körüli időben beindította a gépkocsit, és azt ittas állapotban vezetve elindult az áruház parkolójából a lakóhelye irányába. Egy útkereszteződésben jobbra kis ívben akart rákanyarodni a főútra, azonban ittassága miatt nem a főútra, hanem az úttest mellett lévő gyalog- és kerékpárútra kanyarodott rá, majd azon közlekedett.

A vádlott utolérte a gyalog- és kerékpárúton kerékpárral közlekedő sértett férfit és annak hozzátartozóját, majd megpróbálta őket megelőzni, azonban előzés közben a gépkocsi jobb oldalával elsodorta a sértettet, aminek következtében a sértett férfi a kerékpárral elesett.

A vádlott a balesetet követően kiszállt a gépkocsiból, majd közölte az őt számon kérő sértetti hozzátartozóval, hogy a főúton közlekedett és „mindig itt szokott haladni, amikor erre jár”.

A baleset következtében a sértett a homlok jobb oldalán, illetve a jobb szemöldök vonalában egy-egy kb. két centiméteres repesztett hámsérülést, a jobb arcfélen kb. kétszer két centiméteres hámfosztást, a jobb oldali csontos szemkeret oldalsó falának törését, valamint a jobb oldali arccsont és járomív törését szenvedte el, mely sérülések együttesen nyolc napon túl gyógyuló sérüléseknek minősülnek, a várható gyógytartamuk hat-nyolc hétben volt megjelölhető.

A helyszínre érkező rendőrök a vádlottat rendőri intézkedés alá vonták, majd az elvégzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a vádlott a gépjármű vezetésekor súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A vádlott érvényes vezetői engedélyét a helyszínen az intézkedő rendőrjárőr elvette.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet, az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Dr. Dezső Lili
sajtótitkár
+36-30-541-6666
DezsoL@pecs.birosag.hu