Letartóztatás csalás bűntette alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2023. május 19-én elrendelte egy román állampolgárságú férfi letartóztatását egy hónapra, jelentős kárt okozó, bűnsegédként elkövetett csalás bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a sértett nőt 2022. július 7-én délelőtt felhívta egy ismeretlen és megtévesztette azzal, hogy azt állította, hogy egy bank alkalmazásában áll. Az ismeretlen azt mondta a sértettnek, hogy észleltek a számlájáról történt, gyanúsnak tűnő utalást, amit jeleztek a sértett bankja felé. A hívó állította, hogy a sértettet a saját bankjától hamarosan hívni fogják. Ezt követően egy másik telefonszámról keresték meg a sértettet, a második hívó azt állította, hogy a sértett egy utalásával gond van, feltehetően adathalászat történt. Kérésére a sértett megadta a Netbank azonosítószámát és a jelszavát is, aminek felhasználásával 15.000.000 forintot utaltak a sértett számlájáról több részletben egy gazdasági társaság bankszámlájára. A cég alapítására és a bankszámla nyitásra a gyanúsított vette rá a bejegyzett ügyvezetőt, emellett több más személyt is rábírt cégalapításra és bankszámlanyitásra.

A gyanúsított büntetett előéletű, román állampolgár, életvitelszerűen nem tartózkodik a magyarországi lakóhelyén. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, külföldre távozna, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, a büntetőeljárásban résztvevő személyek jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást, vagy újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság végzését, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében. A határozat nem végleges.


Pécsi Törvényszék

Sajtó és Kommunikációs Csoport

sajto@pecsit.birosag.hu