Letartóztatás kifosztás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2023. február 24-én elrendelte három gyanúsított – egyikük fiatalkorú – letartóztatását egy hónapra csoportosan elkövetett kifosztás bűntette miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a sértett férfi 2023. február 22-én a hajnali órákban felment a fiatalkorú fiú és a fiatal nő lakására, ahol a harmadik gyanúsított is tartózkodott. A sértett korábban megbeszélte a gyanúsítottakkal, hogy eladja nekik 40.000 forint értékű kabátját, és 15.000 forint értékű mobil telefonját. A lakásban felpróbálták a kabátot, de a mobiltelefont visszaadták a sértettnek azzal, hogy azt nem veszik meg. A sértett a telefont a nadrágja bal zsebébe tette.

Körülbelül 10 perces beszélgetést követően a sértett azt mondta a gyanúsítottaknak, hogy meggondolta magát, mégsem akarja eladni a kabátot. A gyanúsítottak indulatosan kiabáltak a sértettel, majd, amikor a sértett az ágyra leült, lehajtotta fejét, a nő elé állt és kiabálni kezdett vele, majd meg akarta ütni, de a sértett az arca elé emelte a karját, így az ütés azt találta el. A fiatalkorú gyanúsított a sértettet ezután a lábánál fogva lerántotta az ágyról a földre, miközben a harmadik gyanúsított ököllel arcon ütötte, ettől vérezni kezdett a szája. Ezt követően a fiatalkorú gyanúsított is arcon ütötte a sértettet. A harmadik gyanúsított ezután rátérdelt a sértett bal lábára, majd a telefonkészüléket is kivette a sértett nadrágjának zsebéből. Miután a sértett fel tudott állni, a nő kinyitotta neki a lakás bejárati ajtaját és azt mondta a sértettnek, hogy húzzon onnan, mert megszurkálják, ezért a sértett a lakásból távozott.

A sértett a bántalmazások következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A cselekménnyel okozott kár megtérült, mert a kabátot és a mobiltelefont a nyomozó hatóság lefoglalta.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A fiatalkorú gyanúsított és a nő büntetlen előéletűek, harmadik társuk próbára bocsátás hatálya és pártfogó felügyelet alatt áll. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak összebeszéléssel, a sértett megfélemlítésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Mindezek miatt a bíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, míg mindhárom gyanúsított vonatkozásában fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu