Elsőfokú ítélet rablás bűntette és testi sértés bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság a napokban megtartott nyilvános tárgyaláson K. M. vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül nyolc év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Elrendelte továbbá a Pécsi Járásbíróság egy korábbi ítéletével kiszabott, egy év öt hónap fiatalkorúak fogházának végrehajtását.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2022. január 19. napján, néhány perccel 9 óra után egy pécsi pékség előtt meglátta az 1933-ban született sértett asszonyt, amint nehezen járva, kerekes bevásárlótáskáját maga mellett húzta. A vádlott eldöntötte, hogy a sértett értékeit megszerzi, ezért követte a közeli emeletes házak között, majd 9 óra 15 perckor az egyik lakóház előtti útszakaszon az idős sértett mellé futott, és a sértett kerekes bevásárlótáskáját a kezéből lendülettel, olyan erővel kirántotta, hogy a sértett előbb az úttesten parkoló egyik gépjárműnek esett, majd a földre zuhant.

A vádlott a sértett kerekes bevásárlótáskájával a lakóhelye közelében lévő garázssorhoz szaladt, ahol készpénzt keresve a bevásárlótáskát átkutatta, azonban abban csak élelmiszereket talált, ezért azt az egyik garázs melletti bokros, gazos területen elrejtette, majd a lakóhelyére ment. A vádlott az ingó dolgok elvételével 15.000 forint kárt okozott a sértett asszonynak.

A vádlott cselekményének következtében a sértett a szeméremcsont törését, a bal oldali csípőízületi vápa darabos törését és a bal oldali keresztcsont oldalsó felszínének beroppanását szenvedte el, mely sérülések külön-külön és együttesen is nyolc napon túl gyógyulóak.

A sértett értékeit a büntetőeljárás során lefoglalták és nagykorú hozzátartozójának kiadták.

A vádlott férfi enyhe mentális retardációja, enyhe viselkedésromlása miatt enyhe fokban korlátozva volt cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében és a felismerésnek megfelelő cselekvésben.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért, az ügyész a vádlott terhére, súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása végett jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu