Letartóztatás személyi szabadság megsértésének bűntette alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2023. január 27-én elrendelte egy fiatal budapesti férfi letartóztatását egy hónapra pszichikai bűnsegédként, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított három társával együtt 2022. június 27-én, a hajnali órákban megjelent az egyik társának volt élettársa lakásánál, hogy a nőt és öt gyermekét visszavigyék Budapestre. A gyanúsított és társai a lakásba engedély nélkül mentek be, felébresztették a nőt, akit volt élettársa egy sarló alakú késsel megfenyegetett azzal, hogy ha nem megy vissza vele és öt közös gyermekükkel Budapestre, akkor meg fogja ölni. A fenyegetés hatására a nő és gyermekei a gyanúsítottakkal együtt Budapestre utaztak.

A cselekmény során a gyanúsított mindvégig jelen volt, az elkövetésben szándékerősítőleg hatott, a sértettben az ellenállás értelmetlen voltát erősítette.

A gyanúsítottal szemben a bíróság 2022. július 9. napján bűnügyi felügyeletet rendelt el, melyet egy alkalommal meghosszabbított. Ennek során a bíróság előírta, hogy a gyanúsított mely közigazgatási területet nem hagyhatja el engedély nélkül és melyik rendőrkapitányságon, milyen rendszerességgel kell ellenőrzésre jelentkeznie. A gyanúsított kötelezettségének 2022. szeptember 30. napja óta nem tett eleget, ezért vele szemben 150.000 forint rendbírságot szabtak ki, de jelentkezési kötelezettségét ezt követően sem teljesítette, telefonon elérni nem lehetett.

Mivel a gyanúsított előírt jelentkezési kötelezettségének nem tett eleget, a terhére rótt bűncselekmény pedig jelentős tárgyi súllyal bíró, alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárás során a továbbiakban megszökne, elérhetetlenné válna. Mindezekre figyelemmel a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész, a gyanúsított és a védője is tudomásul vette a bíróság végzését így az véglegesé vált.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu