Jogerős ítélet közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt

A Komlói Járásbíróság a 2023. január 16. napján megtartott nyilvános előkészítő ülésen B. Z. vádlottat közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt – mint visszaesőt – egy év börtönre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott nagyanyját a Komlói Egészségcentrumban kezelték fekvőbetegként 2022. július hónapban.

A vádlott férfi 2022. július 17. napján 17 óra körüli időben ittas állapotban meglátogatta nagyanyját a kórházban, ahol látta, hogy az idős beteget állapota miatt az ápolónők lekötötték az ágyához. A vádlott ezen felháborodott, és az osztály nővérszobájához ment, ahol a műszakváltás miatt a nappalos és éjszakás ápolónők is jelen voltak.

Kiabálva felelősségre vonta az ápolónőket, hogy hogyan merték lekötözni idős nagyanyját. Az egyik ápolónő ekkor félrevonta a vádlottat, és elmagyarázta neki, hogy erre a beteg érdekében volt szükség.

Az ittas vádlott a magyarázatot nem fogadta el, kiabálva fenyegetni kezdte az ápolónőket, hogy ha meghal a nagyanyja, megöli valamennyiüket és felgyújtja a kórházat. Viselkedése miatt a kórház alkalmazottai kikísérték az épületből, ami alatt a vádlott folyamatosan trágár kifejezéseket használva szidalmazta őket, és többször is azzal fenyegetőzött, ha meghal a nagyanyja, az összes kórházi dolgozót megöli és felgyújtja a kórházat.

Amikor a kórház épületéből kivezették, a vádlott a komlói autóbuszpályaudvarra ment, majd 17 óra 53 perckor mobiltelefonjáról felhívta a 112 hívószámú segélyhívó vonalat. A segélyhívó központ jelentkezését követően közölte a kezelővel, hogy feljelentést tesz a komlói kórház ellen, mert kínozzák a nagyanyját, és ezért mindjárt bemegy és megöli az ott dolgozókat. A 4 perc 24 másodperc hosszúságú beszélgetés alatt a vádlott többször elismételte – trágár jelzők kíséretében –, hogy visszamegy és mindenkit megöl, ez nem fenyegetőzés, ez így lesz, erre nyugodtan pecsétet tehet a kezelő, az egész kórház fel lesz gyújtva abban a pillanatban, ahogy a nagyanyja meghal.

A vádlott 22 óra 21 perckor még kétszer felhívta a 112-es segélyhívó központot, és a kezelővel ismét fenyegető hangnemben, trágár jelzőt használva közölte, hogy az egész kórházat felgyújtja.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu