Letartóztatás emberölés bűntette alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2023. január 13-án elrendelte egy férfi letartóztatását egy hónapra, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított férfi 2022. november 17. óta dolgozott próbaidős ápolóként egy klinika zárt osztály Covid+ részlegén, ahol akkor feküdt az idős, magatehetetlen sértett nő.

2022. december 17-én, a kora délutáni órákban a gyanúsított a sértett centrális vénás kanüljén keresztül, közvetlenül az érpályába fecskendezett 50 ml kálium-kloridot, amely miatt a sértett szívmegállás következtében azonnal elhalálozott. A sértett halálának oka heveny kálium-mérgezés következtében kialakult szívelégtelenség volt.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény tíztől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – megszökne, elrejtőzne, a büntetőeljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított és védője -enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében - fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu