Letartóztatás rablás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. december 8-án elrendelte egy nő letartóztatását egy hónapra bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, erőszakot, illetve az élet vagy testi épség elleni fenyegetést alkalmazva elkövetett rablás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított az igen idős, mozgásában korlátozott sértett férfi részére szexuális szolgáltatásait ajánlotta fel és többször pénzt is kért tőle. 2022. december 6-án a délelőtti órákban a gyanúsított megjelent az idős sértett lakásánál és az ajtón dörömbölni kezdett azzal, hogy meghozta az ebédet. Amikor a sértett kinyitotta az ajtót, a gyanúsított a sértett testét két kézzel megtaszította annyira, hogy a sértett elesett. Ezt kihasználva a gyanúsított a szobába ment és a sértett pénztárcájából az előző napon általa felvett 360.000 forintját eltulajdonította, azt a ruházatába rejtette, majd eltávozott a helyszínről. A sértett a történtek során nem sérült meg, a gyanúsított által okozott kár nem térült meg.

A gyanúsított, hasonló bűncselekmények elkövetése miatt többszörösen büntetett előéletű, különös, többszörös visszaeső. A jelen eljárásban terhére rótt bűncselekmény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított, szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, az eljárásban résztvevő egyéb személyek befolyásolásával veszélyeztetné, megnehezítené a bizonyítást, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követne el. Ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság határozatát tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu