Jogerős ítélet rablás bűntettének kísérlete miatt

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2022. november 29. napján megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Siklósi Járásbíróság 2022. június 9. napján kelt ítéletét megváltoztatta, és K. I. vádlott férfit felbujtóként elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt hat év fegyházra és hat év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint K. I. vádlott harkányi házában 2010. február 3. napján megbeszélte R. K., G. B., O. J. és H. A. elítéltekkel, hogy a vele haragban álló, harkányi illetőségű, pénzváltással foglalkozó, bosnyák állampolgár férfit meg kellene verni azért, hogy a nála lévő készpénzt – amely akár ötmillió forint értékű is lehet – elvegyék.

A megbeszélést követően a vádlott a gépkocsijával G. B. és O. J. elítélteket helyszíni bejárásra vitte, és megmutatta nekik a harkányi vendéglátósoron tartózkodó A. Z. sértettet, majd elvitte őket a sértett harkányi lakóhelyéhez. Ezalatt H. A. és R. K. a vádlott háza előtt álló gépkocsijukban várakoztak. A helyszíni bejárást követően K. I. vádlott G. B. és O. J. elítélteket visszavitte az otthona elé, majd a vádlott kihozott a házából egy-egy fekete színű felsőt, egy-egy fekete színű kötött símaszkot és egy-egy pár kesztyűt, melyeket átadott G. B. és O. J. elítélteknek. Az esetleges sértetti ellenállás leküzdése érdekében a vádlott átadott továbbá O. J.-nek egy gázsprayt, valamint egy 73 cm hosszúságú, fából készült lakkozott kalapácsnyelet, melyről a kalapácsfej hiányzott.

A négy elítélt az R. K. által vezetett gépkocsival A. Z. sértett üdülőházához hajtott. G. B. és O. J. a gépkocsiból kiszállva az üdülőház előtti tuja mögé rejtőztek el úgy, hogy ekkor már a símaszkot is a fejükre húzták, valamint O. J. a nála lévő kalapácsnyelet és gázsprayt is a kezében tartotta. Eközben R. K. az általa vezetett gépkocsival és az abban utasként tartózkodó H. A.-val együtt a közeli utcában állt le.

19 óra 30 perckor A. Z. sértett leparkolt a háza előtt, a személygépjárműből élettársával, B. T. sértettel együtt kiszálltak, és egy-egy szatyorral a kezükben elindultak otthonuk bejárata felé. B. T. azonban a tuja mellett elhaladva észrevette a kalapácsnyelet a kezében tartó O. J.-t, aki egyik kezében a gázsprayt, a másikban a kalapácsnyelet tartva hirtelen kirohant a tuja mögül és megtámadta A. Z. sértettet, majd nyomban ezután G. B. is előrontott a tuja mögül, és B. T. sértetthez futott.

O. J. a gázsprayvel történő eredménytelen fújást követően a kalapácsnyéllel két közepes erejű ütést mért A. Z. sértett fejére, G. B. pedig B. T. sértettet ütötte meg ököllel az arcán, mely ütés hatására a nő a földre került úgy, hogy a táskájára ráesett. A földön fekvő és folyamatosan sikoltozó B. T. sértettet G. B. tovább ütötte, rugdosta az arcán és környékén, miközben a táskát kirángatta a teste alól. Az időközben földre került A. Z. az O. J.-vel történt dulakodás során hasba rúgta őt és lerántotta a fejéről a símaszkot. Ekkor O. J. eldobta a kalapácsnyelet és futni kezdett, mire G. B. is befejezte a nő bántalmazását, és kezében annak táskájával a társa után szaladt.

Menekülés közben G. B. átnézte B. T. táskáját és látta, hogy abban nincs nagyobb összegű készpénz, ezért azt eldobta az általa viselt kesztyűkkel együtt. G. B.-t és O. J.-t a közeli utcában rájuk várakozó R. K. és H. A. gépkocsival elszállították a helyszínről.

A bántalmazás következtében a sértettek nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek el.

A Siklósi Járásbíróság a 2013. október 17. napján kelt ítéletével – mely a Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság 3.Bf.59/2014/27. szám alatti ítéletével 2014. október 28. napján emelkedett jogerőre – G. B. elsőrendű terheltet két rendbeli társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, melyből egy rendbeli kísérlet, 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, O. J. másodrendű terheltet két rendbeli társtettesként elkövetett rablás bűntette miatt, melyből egy rendbeli kísérlet, 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, H. A. harmadrendű és R. K. negyedrendű terhelteket két-két rendbeli bűnsegédként elkövetett rablás bűntette miatt, melyből egy-egy rendbeli kísérlet, 5-5 év fegyházra és 5-5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

K. I. vádlott az ellene folyó büntetőeljárás elől külföldre szökött, ahol a testvére személyi adataival élt, ezen okból húzódott el a büntetőjogi felelősségre vonása.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu