Letartóztatás kifosztás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. november 30-án elrendelte egy pécsi nő letartóztatását egy hónapra folytatólagosan elkövetett kifosztás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított nő, miután közterületen történt találkozások alkalmával az idős sértett férfi közelébe férkőzött, 2022. augusztus 26-át követő napokban, egy este 20 óra körüli időpontban becsöngetett a sértett férfi lakásába és kihasználva idős korából fakadó állapotát, a sértett figyelmét elterelte azzal a kéréssel, hogy hozzon neki vizet, majd ezt kihasználva a sértett szekrényében lógó kabátjából eltulajdonított 100.000 forintot.

2022. szeptember 14-én a gyanúsított, az esti órákban ismét becsöngetett a sértett férfihoz, akit pénzváltásra kért meg, majd ismét vizet kért tőle, ezzel a figyelmét elterelte és ezt kihasználva eltulajdonította a sértett nylonzacskóban tárolt 400.000 forintját.

A sértett 2022. szeptember 15-én tett feljelentést. A rendőrség a gyanúsítottat 2022. október 25-én vonta felelősségre a történtek miatt, aki tagadta a bűncselekmények elkövetését, panaszt jelentett be, azonban a panaszt az ügyészség elutasította, a gyanúsítottal szemben 2022. november 14.napján közölték a kifosztás bűntettének megalapozott gyanúját.

Ezt követően 2022. november 26. napján, este 20 óra körüli időben a gyanúsított ismét becsengetett a sértett lakásába, és a sértett beengedte. A lakásban a gyanúsított felszólította a sértettet, hogy vonja vissza a feljelentését és mondja azt, hogy megvan a pénze, mert különben ő ezért öt évet fog kapni. A vita hevében a gyanúsított elkapta a sértett támbotját és azzal a sértettet szájon ütötte, továbbá meglökte az idős férfit, aki ekkor elesett, és a gyanúsított ismét meg akarta ütni. A sértett csak lassan tudott felkelni a földről, ezt a gyanúsított ismét kihasználta és a sértett szobájából eltulajdonított egy 10 cm átmérőjű fémdobozt, melyben 20.000 forintos bankjegyekben összesen 700.000 forint volt.

A gyanúsított – vagyon elleni erőszakos bűncselekmények miatt – többszörösen büntetett előéletű. A jelen eljárásban terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekményekre figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, a bizonyítást a sértett megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Ezért a bíróság a gyanúsított letartóztatását elrendelte.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu