Elsőfokú ítélet testi sértés bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék 2022. november 3-án, előkészítő ülésen kihirdetett ítéletében bűnösnek mondott ki egy férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, és ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, a közügyek gyakorlásától 2 évre eltiltotta, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költségek megfizetésére. A vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2021. december 31-én 21 óra körüli időben, ittas állapotban egy Baranya megyei település belterületén gyalogosan közlekedett a közeli otthona felé az úttesten, amikor a sértett az általa vezetett személygépkocsival elütötte. A baleset oka az volt, hogy a gépkocsi szélvédője bepárásodott, azon a sértett csak korlátozottan látott ki. Az ütközés következtében a vádlott az árokba esett, sérülése nem keletkezett.

A sértett észlelte az elütést, megállt a gépkocsijával, kiszállt és elnézést kért a vádlottól. A vádlott ekkor a sértettre támadt, öklével több alkalommal a fején megütötte. A bántalmazást a vádlott csak akkor hagyta abba, amikor észlelte, hogy egyik ismerősének édesapját ütlegeli. A sértettnek sikerült a fiát mobiltelefonon elérnie, közben más valaki már értesítette a rendőrséget és a vérző fejű sértetthez mentőt is hívtak.

A bántalmazás következtében a sértett több súlyos sérülést – többek között koponyaűri nyomásfokozódást, emiatt létrejött agylágyulást - szenvedett, két ízben idegsebészeti műtéti beavatkozáson esett át. Az elszenvedett agykárosodás miatt, annak következményeként a sértettnél baloldali felső végtagi enyhe fokú bénulás maradt hátra, mely maradandó fogyatékosság, mértékét a gyógytartam leteltét követő egy éven túl elvégzendő szakértői vizsgálattal lehet csak meghatározni.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság ítéletét az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu