Jogerős ítélet bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság a 2022. október 27. napján megtartott nyilvános előkészítő ülésen dr. T. T. vádlottat – mint bűnsegédet – jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott egy Pécsen bejegyzett gazdasági társaság tényleges képviseletében járt el, kötelezettségeket vállalt, számlákat állított ki és rendelkezett a gazdasági társaság vagyona, bankszámlája felett, annak ellenére, hogy ügyvezetőként nem ő, hanem egy másik személy volt bejegyezve.

Egy baranyai kistelepülés néhai polgármestere és a vádlott 2018 előtt ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy a kistelepülés önkormányzata költségvetéséből, valótlan tartalmú okiratok felhasználásával fognak pénzt szerezni.

Ennek érdekében a néhai polgármester és a vádlott, mint a gazdasági társaság tényleges vezetője a kistelepülésen 2018. január 5-én – alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására – színlelt megbízási szerződést kötöttek. A szerződést a gazdasági társaság ténylegesen bejegyzett vezetője írta alá, ő azonban az ügyletben egyéb szerepet nem játszott. A gazdasági társaság a szerződésben foglaltakat nem is kívánta teljesíteni, a szerződések kizárólagos célja az volt, hogy a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből a gazdasági társaságnak történő kifizetések jogszerű látszatát keltse.

A vádlott a kistelepülés önkormányzata részére két számlát állított ki: 2018. március 21-én vezetői és alkalmazotti kapcsolatépítés, csapatépítés címén 2.190.001 forintról, valamint 2018. április 13-án rendezvényszervezés és kapcsolódó feladatok elvégzése címén 7.320.916 forintról.

A néhai polgármester a fenti összegek kifizetésével a kistelepülés önkormányzatának összesen 9.510.916 forint vagyoni hátrányt okozott 2018-ban. A kifizetések jogszerűségének igazolására a néhai polgármester a valótlan tartalmú számlákat a kistelepülés önkormányzatának könyvelésébe beállította, mely tevékenységéhez a számlák kiállításával a vádlott szándékos segítséget nyújtott.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu