Jogerős ítélet közlekedés biztonsága elleni bűntett és nyolc rendbeli rongálás vétsége miatt

A Pécsi Törvényszék mint másodfokú bíróság a 2022. szeptember 22-én tartott nyilvános ülésen a Pécsi Járásbíróság 2022. február 8-án kelt elsőfokú ítéletét lényegében helybenhagyta: M. L. vádlottat közlekedés biztonsága elleni bűntett és nyolc rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétsége – melyből egy rendbeli kísérlet – miatt, mint a vagyon elleni bűncselekmények vonatkozásában különös visszaesőt, halmazati büntetésül kettő év börtönre – melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és 300.000 pénzbüntetésre ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2018. január 17. napját megelőzően – ismeretlen időpontban – egy komlói parkolóban beleöntött kb. fél kg kristálycukrot a korábbi élettársa tulajdonát képező személygépkocsi üzemanyagtankjába. A cselekmény eredményeként 2018. január 17. napján, amikor a sértett nő a gépkocsival közlekedett, a jármű üzemanyag-ellátó rendszere meghibásodott, a gépkocsi motorja üzemképtelenné vált, így a jármű az úton megállt. A vádlott cselekményével veszélyeztette a sértett testi épségét. Az üzemanyagrendszer javítása és tisztítása kapcsán a sértettnek 52.000 forint kára keletkezett.

A vádlott 2017. december 28. napján 20 óra és 2017. december 29. napján 8 óra közötti, közelebbről meg nem határozható időpontban egy pécsi parkolóban maró anyaggal, kromofággal leöntött hét személygépkocsit, ezzel összesen 1.151.938 forint kárt okozva, amely nem térült meg.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu