Letartóztatás emberölés bűntettének kísérlete miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. augusztus 12-én elrendelte egy szigetvári férfi letartóztatását egy hónapra emberölés bűntettének kísérlete alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a sértett és felesége három gyermekükkel éltek együtt. A sértett feleségének korábbi élettársa a gyanúsított volt, akit emberölésért végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, büntetéséből két éve szabadult.

A gyanúsított a szabadulást követően ismét kapcsolatot létesített volt élettársával, aki otthonról el is költözött, majd 2022. augusztus első hetében úgy döntött, hogy hazaköltözik, ebben a sértett is segített neki. Ezt követően a gyanúsított több fenyegető üzenetet küldött a sértettnek, majd 2022. augusztus 9-én az éjszakai órákban a gyanúsított egy 43 cm pengehosszúságú bozótvágó késsel megjelent a sértett és családja házánál és öléssel fenyegetve a sértettre támadt. A gyanúsított a sértett hasa felé szúrt, amit a sértett úgy tudott elhárítani, hogy a kés pengéjét megfogta és igyekezett azt magától eltolni. A gyanúsított és a sértett között kialakult dulakodás során a sértett testszerte több sérülést, többek között egy nyolc napon túl gyógyuló, műtéti beavatkozást is igénylő kézsérülést szenvedett. Az elkövetés eszköze emberi élet kioltására alkalmas, súlyosabb sérülés a sértett védekező magatartásának következtében maradt el.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Alaposan tartani lehet attól, hogy a korábban is hasonló cselekmény miatt már büntetett gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – megszökne, elrejtőzne, veszélyeztetné a bizonyítást a büntetőeljárásban résztvevő egyéb személyek megfélemlítésével, befolyásolásával, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Mindezek miatt a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat nem végleges.


Pécsi Törvényszék

sajto@pecsit.birosag.hu