Letartóztatás személyi szabadság megsértésének bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. július 9-én elrendelte egy fiatal férfi bűnügyi felügyeletét négy hónapra pszichikai bűnsegédként, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette alapos gyanúja miatt. A gyanúsított a bíróság által meghatározott közigazgatási területet engedély nélkül nem hagyhatja el és hetente két alkalommal kell jelentkeznie a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított három társával 2022. június 27-én a hajnali órákban megjelent az egyik társa volt élettársának lakóházánál egy személygépkocsival azért, hogy a nőt és öt gyermekét a gyanúsított társához vigyék vissza. A nő volt élettársa a csukott, de nem zárt bejárati ajtón keresztül bement a házba, felébresztette a sértett nőt és a kezében tartott 5 cm pengehosszúságú késsel fenyegetve, az ágyról hajánál fogva lerángatva arra kényszerítette, hogy öt gyermekével együtt a gyanúsítottal és társaival utazzanak a fővárosba.

A gyanúsított a történtek során a ház előtt várakozó gépkocsiban tartózkodott. A fenyegetések hatására a nőt és gyermekeit a gyanúsított és társai magukkal vitték.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Alaposan tartani kell attól, hogy a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárás során elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne, az eljárás egyéb résztvevőinek befolyásolásával veszélyeztetné, megnehezítené a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Ezért  a bíróság a gyanúsítottnak a bűncselekmény elkövetésében játszott bűnsegédi szerepére tekintettel, bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette a bíróság határozatát, míg a védőnek – aki nem volt jelen az ülésen – nyilatkozata megtételére három nap áll rendelkezésére.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu