Jogerős ítélet életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék a napokban megtartott nyilvános előkészítő ülésen H. J. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt öt év börtönre és öt év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi élettársa volt J. Á.

2021. szeptember 18. napján a délutáni órákban J. Á. a pécsi otthonukban italozott és beszélgetett a vádlottal közös ismerősükkel, V. M. sértettel. A vádlott élettársa és a sértett férfi fejenként kb. 1-1 liter bort fogyasztottak el. J. Á. kedvelte V. M.-et, és megcsókolta, aki ezt követően magához ölelte J. Á.-t.

Ekkor lépett be a helyiségbe a vádlott, aki indulatos lett attól, hogy V. M. az élettársát öleli. J. Á.-t az ágyra lökte, V. M.-et pedig ököllel ütlegelni kezdte. V. M. kimenekült az épületből, a vádlott követte, és a bántalmazást az udvaron folytatta: testszerte ütlegelte – részben puszta kézzel, részben bottal – és megrugdosta a sértettet.

A vádlott a bántalmazást követően értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik a sértettet kórházba szállították.

A sértett arcát legalább két rendbeli erőbehatás, ökölütés, a vállát, mellkasát legalább három rendbeli botütés érte, a hasát a vádlott megrúgta.

A sértett sérüléseinek tényleges gyógytartama 6-8 hétre tehető. A sértett által elszenvedett sérülések közül a mellkasi sérülések (bordatörések, tüdőzúzódás) talaján szövődményként tüdőgyulladás, majd mellkasi folyadékgyülem alakult ki, mely miatt légzéstámogatásra szorult, a mellkasi folyadékot le kellett csapolni. A mellkasi sérülések közvetett életveszélyes sérülések voltak. A bélfodor és májsérülések következtében aktív hasüregi vérzés jelentkezett, amit sürgősen műtéti úton kellett ellátni, ezek közvetlen életveszélyes sérülésnek minősülnek.

Orvosi ellátás hiányában a hasüregi sérülésekből származó belső vérzés rövid időn belül a sértett halálát eredményezhette volna.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu