Jogerős ítélet állatkínzás bűntette miatt

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2022. május 31. napján meghozott ítéletével a Mohácsi Járásbíróság 2021. november 30. napján kelt ítéletét megváltoztatta, és a vádlottat az állat különös szenvedését okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az 1954-ben született vádlott férfi 2021. február 6. napján 10.30 óra körüli időben mohácsi otthonában tartózkodott, amikor észlelte, hogy az udvarában tartózkodik a szomszédja kistestű kutyája. A vádlottat ez zavarta, ezért magához vette Gamo Hunter 440 típusú, lőfegyvernek minősülő légpuskáját, mellyel a kutyát jobb oldali mellkasán meglőtte. A kutya a vádlott részéről őt ért indokolatlan bántalmazás következtében a lövést követő rövid időn belül elpusztult. A lövés a kutyánál rendkívüli fájdalomérzetet okozott, mely miatt az állat különös szenvedésnek volt kitéve.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a büntetés kiszabása során a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és beismerő vallomását.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu