Letartóztatás elrendelés gyógyszerhamisítás bűntette gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. március 4-én elrendelte egy nő letartóztatását egy hónapra pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerrel kapcsolatban, eredeti dokumentum eltérő felhasználásával elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított – további két bűntársától – 2021. novembere és 2022. március 1. közötti időszakban altatókat és nyugtatószereket vásárolt, valamint országszerte több háziorvoson keresztül – arra hivatkozva, hogy karanténban van – altató, antidepresszáns, valamint nyugtató felírását kérte az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, majd a kiváltott gyógyszereket internetes hirdetéseken keresztül, több honlapon hirdetve értékesítette. Az üzleteket internetes kommunikálásra szolgáló applikációk felhasználásával, valamint telefonon bonyolította a gyógyszereket a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé téve. A megrendelt gyógyszereket édesanyja nevén, utánvétes csomagküldéssel értékesítette.

A gyanúsításban szereplő jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Alaposan feltehető, hogy a gyanúsított, szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne, illetve az ügyben már kihallgatott vagy kihallgatásra váró személyeket jogellenesen befolyásolná, illetve újabb – szabadságvesztéssel fenyegetett – bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított és védője enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében jelentettek be fellebbezést.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu