Letartóztatás és bűnügyi felügyelet elrendelése gyógyszerhamisítás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. március 3-án elrendelte egy férfi letartóztatását egy hónapra és egy nő bűnügyi felügyeletét négy hónapra bűnszövetségben elkövetett, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerrel kapcsolatban, eredeti dokumentum eltérő felhasználásával elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette alapos gyanúja miatt.

A gyanúsított férfi a 2021. novembere és 2022. március 1. közötti időszakban élettársával együtt, tetszőlegesen kiválasztották a Magyarország területén dolgozó háziorvosokat, akiket telefonon keresztül megkerestek és őket megtévesztve, más adataira hivatkozva írattak fel altató, antidepresszáns, valamint nyugtató hatású szereket elektronikus formában, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatás térbe.

Miután a gyógyszereket kiváltották, azok egy részét a férfi és élettársa különböző internetes fórumokon értékesítette, míg a másik részét átadta a gyanúsított nőnek, aki azokat budapesti lakásán különböző vevőknek értékesítette. A befolyt pénzt egymás között osztották el.

A gyanúsított nő a saját részére is nagyobb mennyiséget íratott fel az általa szedett antidepresszánsokból, és azok egy részét tovább értékesítette két további ismerősén keresztül. A gyógyszereket a hatóanyag tartalom függvényében árazta be.

A gyanúsítottak a bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követték el.

A gyanúsítottak által elkövetett bűncselekményre kiszabható szabadságvesztés büntetés kettőtől nyolc évig terjedhet. A gyanúsított férfi és nő büntetett előéletűek. A férfi a terhére rótt bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a büntetőeljárásból igyekeznének kivonni magukat, elérhetetlenné válnának, az ügy egyéb résztvevőit jogellenesen befolyásolnák, megfélemlítenék, ezzel veszélyeztetve a bizonyítást, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el. Mindezek alapján a bíróság a gyanúsított férfi letartóztatását rendelte el, míg a nővel szemben bűnügyi felügyelet kényszerintézkedést alkalmazott.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a bíróság határozata nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu