Letartóztatás embercsempészés bűntettének alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. január 31-én elrendelte egy török állampolgárságú férfi letartóztatását egy hónapra, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított által vezetett, francia rendszámú személygépkocsit 2022. január 28-án, Újmohács külterületén, a kora délutáni órákban a határrendészeti kirendeltség észlelése alapján rendőri intézkedés alá vonták, melynek során megállapították, hogy a gyanúsított által vezetetett járműben utasként négy török állampolgárságú férfi tartózkodott, akik magyarországi tartózkodásukat jogszerűen nem tudták igazolni. A férfiak a magyar államhatárt Szerbia irányából, jogellenesen lépték át, őket a gyanúsított Magyarországon át Ausztriában akarta szállítani.

A török állampolgárságú gyanúsított Magyarországon büntetlen előéletű, tartózkodási helye Franciaország.  Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása estén megszökne, elrejtőzne, az eljárásban résztvevő egyéb személyeket jogellenesen befolyásolná, elektronikus adatokat semmisítene meg, vagy hamisítana meg, ezekkel veszélyeztetve a bizonyítást, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész, a gyanúsított és a védő is tudomásul vették a bíróság végzését így a határozat végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu