Elsőfokú ítélet különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószerbirtoklás bűntette miatt

A Pécsi Törvényszék a 2022. január 31-én tartott tárgyaláson T. N. vádlottat – mint különös visszaesőt – különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószerbirtoklás bűntette miatt tíz év fegyházra és tíz év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A vádlott egy korábbi ítélettel kiszabott szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátását megszüntette, továbbá a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2020. május 23-án a tulajdonában lévő motorkerékpárral Siófokra utazott, ahol 12 óra 29 perckor még ott tartózkodott. Élettársa eközben kutyáival egy kutyafuttatón volt, onnan 13 óra 15 perckor érkezett haza. Ugyanekkor a vádlott – aki előzőleg anfetamint és kokaint is fogyasztott – Pécs külterületére jutott, és ott a 66-os főúton, a Melegmányi út és az István-aknai elágazó közötti útszakaszon, előzést követően, a követési távolság be nem tartása következtében nekiütközött az előtte forgalmi okok miatt megálló személygépkocsi bal hátsó részének. A vádlott a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett, ezért őt kórházba, a sürgősségi betegellátó osztályra szállították.

A vádlott közlekedése során hátizsákot viselt, melyet a mentőszolgálat szintén beszállított a kórházba, ahol személyes tárgyait a személyzet leltározta. Ennek során két téglaformájú, becsomagolt, kábítószergyanús anyagot találtak, amelyet a nyomozó hatóság tagjai lefoglaltak a vádlott hátizsákjával együtt. A csomagokban több, mint 2 kg tömbösített, úgynevezett „felütés” előtti állapotú, magas hatóanyagtartalmú kokain volt, melyet a vádlott ismeretlen módon szerzett meg.

A nyomozó hatóság még ugyanezen a napon a vádlott lakóhelyén házkutatást tartott, ahol a konyhaszekrényből további kábítószergyanús, kannaboid anyagokat tartalmazó növényi származékot foglaltak le.

Az eljárás során végzett szakértői vizsgálat megállapította, hogy a vádlott által szállított kokain-bázis mennyisége közel negyvenszer haladta meg a jelentős, és közel négyszer a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A vádlott és védője fellebbezést nyújtottak be felmentés végett, az ügyész pedig három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Dr. Dezső Lili
sajtótitkár
+36-30-541-6666
DezsoL@pecs.birosag.hu