Letartóztatás csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2022. január 4-én elrendelte három fiatal férfi letartóztatását egy hónapra csoportosan elkövetett rablás bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a három gyanúsított férfi 2022. január 1-jén Pécsett, a későbbi sértett férfitól egy bevásárló központ közelében többféle kábítószert vásároltak, melyek elfogyasztását követően kiderült, hogy azok rossz minőségűek voltak. Másnap megbeszélték, hogy megkeresik a sértettet és „kárpótlásként” megszerzik tőle a még nála lévő kábítószert. 2022. január 2-án, a hajnali órákban a három gyanúsított és egy velük lévő lány, egy pécsi szórakozóhely közelében véletlenül találkozott a sértettel. Az egyik gyanúsított ismerte a sértettet, így mindannyian odamentek hozzá. Beszélgetésbe elegyedtek vele, miközben gyalogosan kísérték. Eközben egy másik gyanúsított hirtelen ököllel jobb oldalról megütötte a sértettet, aki a földre esett, ekkor mindhárman bántalmazták őt, fejét, arcát ütötték több esetben. A sértett megpróbált felkelni a földről, ekkor ráhúzták a fejére a kabátját, visszahúzták a földre. A bántalmazás közben a gyanúsítottak a sértettől a mobiltelefonját, iratait, egy napszemüveget, egy kozmetikai terméket és néhány szál cigarettát is elvettek, összesen 154.000 forint kárt okozva a sértettnek.

A bántalmazás következtében a sértett több, nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.

A gyanúsítottak szervezetéből gyorstesztekkel többféle kábítószert mutattak ki.

A gyanúsítottak büntetlen előéletűek, azonban egyikük próbára bocsátás, másikuk egyéb büntető eljárás hatálya alatt követte el a bűncselekményt. A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak, szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyt megfélemlítenének, befolyásolnának vagy a tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtenék, megsemmisítenék. Kettőjük tekintetében feltételezhető az is, hogy újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követnének el. Mindezekre tekintettel a bíróság a letartóztatásukat egy hónapra elrendelte.

Az ügyész és két gyanúsított a bíróság végzését tudomásul vette, egy gyanúsított és a gyanúsítottak védői fellebbezést jelentettek be, így a határozat nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő   

+36 30 990 4247

barkaszia@birosag.hu