Letartóztatás önbíráskodás bűntette és más bűncselekmény miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. november 2. napján elrendelte egy fiatal pécsi férfi letartóztatását egy hónapra önbíráskodás bűntettének kísérlete és garázdaság vétsége alapos gyanúja miatt.

 A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 2021. október 29-én telefonon hívta el édesanyját az általa bérelt lakásba, kérve, hogy hallgassa meg barátnője miket hazudik. Az édesanyja megérkezését követően a gyanúsított a barátnőjét bántalmazta, haját húzta, rángatta, többször beleütött a vállába, majd lenyugodott. A gyanúsított édesanyja ekkor szólt fia barátnőjének, hogy kísérje le, menjen vele, mert véleménye szerint nincs biztonságban. Ezt követően a két nő az anya személygépkocsijába ült és elhajtott. A gyanúsított ezután telefonált az anyjának, hogy öt perce van, hogy visszavigye az élettársát, mert ha nem ráküld embereket. A gyanúsított barátnője ekkor úgy döntött, hogy visszamegy. A gyanúsított anyja visszavitte. A gyanúsított a lépcsőház előtt várt és amikor a nők kiszálltak a kocsiból, a gyanúsított az édesanyját tenyérrel, egyszer pofon ütötte, mert „elrabolta” a barátnőjét. Az édesanya sérülést nem szenvedett.

2021. október 30-án a gyanúsított, a kora délutáni órákban telefonon beszélt édesanyjával, akivel közölte, hogy már nem az anyja és követelte, hogy egy korábban neki ajándékozott személygépkocsit adjon vissza büntetésként, mert az azt megelőző napon „elrabolta” a barátnőjét. A gyanúsított közölte az anyjával, hogy amennyiben nem adja vissza neki a személygépkocsit, és erről nem ír adásvételi szerződést, ráküldi az embereit, levágja az ujjait, bántalmazni fogja a családtagjait és azt a szüleivel kezdi. A gyanúsított anyja közölte a gyanúsítottal, hogy a személygépkocsit nem adja vissza.

Ezt követően a gyanúsított több alkalommal is felhívta az édesanyját, követelte a gépjármű átadását és megfenyegette őt, valamint a hozzátartozói bántalmazását is kilátásba helyezte azzal, hogy azt a nagyszülőkkel kezdi. A fenyegetés hatására a nő és férje a nagyszülők lakásába mentek, kisvártatva a gyanúsított is megérkezett, de a nagymama nem engedte be, csak beszélt vele, így onnan a gyanúsított távozott, miután egy kitöltetlen adásvételi szerződést dobott a postaládába.

A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban ellene személy elleni erőszakos bűncselekménnyel fenyegetett zaklatás bűntette miatt más büntetőeljárás van folyamatban. A jelen eljárásban terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény büntetési tétele egytől ötévig terjedő szabadságvesztés. Alaposan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén az eljárásban résztvevő más személyek megfélemlítésével, jogellenes befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítást, illetve a megkezdett bűncselekményt folytatná, vagy szabadságvesztéssel fenyegetett újabb bűncselekményt követne el, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított – enyhébb kényszerintézkedés érdekében – fellebbezést jelentett be, míg a védőjének öt nap áll rendelkezésére az esetleges fellebbezés bejelentésére, így a bíróság végzése nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu