Elsőfokú ítélet különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Mohácsi Járásbíróság a 2021. szeptember 16-án megtartott nyilvános tárgyaláson P. Z. vádlottat egy rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, 16 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette – melyből 10 rendbeli folytatólagosan elkövetett –, 21 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette – melyből 9 rendbeli folytatólagosan elkövetett –, 2 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 1 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 28 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt – halmazati büntetésül – 8 év börtönre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottal szemben 27.691.472 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte a vádlottat huszonegy sértett részére összesen 207.032.706 forint kártérítés megfizetésére. A vádlott közel félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére is köteles.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2008. január és 2010. október 18. között egyéni vállalkozóként, azt követően az általa ügyvezetőként képviselt gazdasági társaság útján közvetítői tevékenységet látott el egy alkusz cég nevében, mely többes ügynökök közreműködésével biztosításközvetítési tevékenységet végzett.

A vádlott a jelzett időszakban, a tevékenysége során kizárólag az alkusz cég által kínált biztosítási lehetőségeket ajánlhatta az ügyfeleknek, nem volt jogosultsága arra, hogy az ennek során megkötött biztosítások fejében az ügyfelektől pénzt vegyen át vagy adjon át részükre.

A vádlott ügyfeleinek, és az általuk megismert újabb személyeknek a bizalmát kihasználva a sértetteket megtévesztette, célja a pénzük megszerzése volt, az átvett pénzeket saját céljaira, illetve más személyekkel szemben fennálló tartozásainak kiegyenlítésére fordította.

A vádlott több mint 290 millió forint kárt okozott a tevékenysége során összesen huszonkét sértettnek.

Az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges előterjesztésére, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az ítélettel szemben elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése végett, így az ítélet nem jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu