Letartóztatás embercsempészés bűntettének alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. július 29-én elrendelte egy szerb és egy osztrák állampolgárságú férfi letartóztatását egy hónapra több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 2021. július 27-én, a hajnali órákban, a szerb állampolgárságú gyanúsított által vezetett osztrák forgalmi rendszámú Mercedes Sprinter típusú gépkocsival – előzetesen megbeszéltek szerint – megjelentek Mohács-Sárhát közigazgatási területén azért, hogy ott 17 fő, Magyarország államhatárát jogszabálysértő módon átlépő szír állampolgárnak segítséget nyújtsanak azzal, hogy őket Ausztriába szállítsák, az államhatárnak a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépésével. A gyanúsítottak a helyszínen felvették a 17 fő szír állampolgárt a gépkocsiba, majd ezt követően röviddel a nyomozó hatóság ellenőrzés alá vonta a járművet.

Mindkét gyanúsított külföldi állampolgár, Magyarországon tartózkodási hellyel nem rendelkeznek, a gyanúsítás során terhükre rótt bűncselekmény jelentős súlyú. Mindezekre figyelemmel, alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével, elrejtésével az eljárás sikerének meghiúsítására törekednének, ezért a bíróság a letartóztatásukat elrendelte.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik szabadlábra helyezésük érdekében jelentettek be fellebbezést.

A bíróság határozata nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu