Letartóztatás rablás bűntettének alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. június 18-án elrendelte két komlói férfi letartóztatását egy hónapra, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 2021. június 16-án 12.30 óra körüli időben a sértett idős férfi lakásába az ajtót berúgva mentek be, a sértettet félrelökték az útjukból, a lakásban pénzt kerestek, melynek során a sértett ágyban fekvő élettársát a hajánál fogva emelték meg, azonban csak egy üres pénztárcát találtak. A sértett ugyanis a rövid idővel a gyanúsítottak érkezése előtt kapott 71.000 forint nyugdíját elrejtette.

Mindezek után a sértett lakásában érkezett egy férfi, aki felajánlotta a sértettnek, hogy megjavíttatja az ajtón a zárat, azonban ezért 10.000 forintot kért. A sértett férfi ezt követően az elrejtett 71.000 forintból adott a férfinek, majd a maradék 61.000 forintot a zoknijába rejtette.

Miután a segítőkész férfi a sértett lakásából eltávozott, az egyik gyanúsított a sértettet az ágyra lökte, majd a zoknijából megkísérelte kivenni a pénzt, amit a sértett próbált megakadályozni, azonban a gyanúsított kitépte a sértett kezéből a pénzt, majd mindkét gyanúsított távozott a lakásból.

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, jelentős tárgyi súlyú. Az egyik gyanúsított ellen más büntetőeljárás is folyamatban van. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén mindkét gyanúsított megszökne, elrejtőzne, és a büntetőeljárásban részt vevő személyek megfélemlítésével veszélyeztetnék a bizonyítást.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védők fellebbeztek, így a határozat nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu