Jogerős ítélet halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt

A Siklósi Járásbíróság a napokban meghozott ítéletével R. Á. vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt három év börtönre, három év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra és mellékbüntetésül kettő év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2019. augusztus 4. napján 18 óra 10 perckor, nappali, jó látási viszonyok között, közepes fokban ittas állapotban vezette a személygépkocsiját egy kis baranyai település lakott területén. A vádlott az általa vezetett gépkocsival egy jármű kikerülését követően nem tért vissza a – menetirányát tekintve – jobb oldali forgalmi sávba, és a gépkocsi első részével 55-65 km/h sebességgel elütötte az úttesten jobbról balra áthaladó, az elütés pontjáig az úttest jobb szélétől 6,8 métert megtevő V. J. sértett nőt.

A baleset során a sértett nyolc napon túl gyógyulú, súlyos törési sérüléseket szenvedett, ezért hosszan tartó kórházi kezelésre szorult. A sértett a kórházban diffúz légúti károsodás és tüdőgyulladás következtében 2019. augusztus 27. napján elhalálozott. Tekintettel arra, hogy a kórházi kezelésre a balesetben elszenvedett sérülések miatt volt szükség, a baleset és a halál bekövetkezte között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu