Letartóztatás rablás bűntettének alapos gyanúja miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. május 28. napján elrendelte egy Pécsett, hajléktalan életmódot folytató férfi letartóztatását egy hónapra a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított férfi Pécsett, – a téli időszakot követően a hajléktalan szállóról történt kiköltözésüket követően néhány nappal – közterületen, három hajléktalan személyhez erősen ittas állapotban ment oda és az egyik, több betegségtől szenvedő hajléktalan férfit felrángatta a fekhelyéről, több ízben ököllel arcul ütötte és a bántalmazás közben bort, cigarettát és öngyújtót követelt tőle. A sértett férfi a bántalmazás hatására átadta a gyanúsítottnak a cigarettáját és az öngyújtóját.

Az esetet követően a gyanúsított 3-4 naponta, ittas állapotban megjelent ismét a sértett férfi társaságánál és valamennyiüktől italt és dohányt követelt.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, főleg erőszakos bűncselekmények miatt volt büntetve, hajléktalan személy, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezik. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne. A sértett és a tanúk befolyásolásával veszélyeztetné a bizonyítási eljárás sikerét, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbeztek, így a határozat nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu