Jogerős ítélet közveszélyokozás bűntette miatt

A Pécsi Járásbíróság a 2021. május 19-én megtartott nyilvános előkészítő ülésen 2 évre elrendelte fk. Gy. K. vádlottnak a javítóintézeti nevelését folytatólagosan elkövetett közveszélyokozás bűntette, valamint a Szigetvári Járásbíróság egy korábbi végzésével alkalmazott próbára bocsátás megszüntetése folytán közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és becsületsértés vétsége miatt.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott nevelésbe vett fiatal lány, személyiségzavarban és értelmi fogyatékosságban szenved. A fiatalkorú 2019. február 1-jén került a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Szigetvári Gyermekotthonába. Korábban több gyermekotthonban is volt, ahol pszichés problémái miatt nem sikerült a beilleszkedése, többször volt pszichiátriai kivizsgálásokon, sajátos nevelési igényű, különleges bánásmódot igénylő fiatal.

A szigetvári gyermekotthonban a fiatalkorú vádlott 2019. október 15-én a délutáni órákban közölte egyik gondozott-társával, hogy ha egy másik, speciális gyermekotthonba kerül, fel fogja gyújtani a szigetvári gyermekotthon épületét. 18.00 óra körüli időben a vádlott bement a lakásotthon fürdőjébe, és az ablakon függő sötétítő függönyt a nála lévő öngyújtóval meggyújtotta, majd néhány perc elteltével egy lakóegység nappalijában a függönyt és a fotelt, illetve a másik oldalon található nappaliban a függönyt is meggyújtotta, azonban a cselekményét a nevelőnek azonnal jelezte. A nevelő a tüzet vízzel eloltotta, így a tűz tovább nem terjedt. Ezzel a vádlott 3.000 forint kárt okozott a lakásotthonnak.

Másnap, 2019.október 16-án a déli órákban a vádlott a gondozási helyén, egy lakóegység konyhájában ebédelt négy nevelt társával és nevelőjükkel. A vádlott az ebéd során arra hivatkozott, hogy teát szeretne inni, de a pohara egy másik lakóegységben van, kérte, hogy átmehessen érte az épület másik szárnyába. A vádlott, miután elhagyta a konyhát, a másik lakóegység nappalijában, a nála lévő gázöngyújtóval meggyújtott egy pólószerű ruhadarabot, majd azt a szivacsbetétes, szövethuzatú kanapé ülőfelületére dobta, melynek kárpitja meggyulladt, a tűz átterjedt a szivacsbetétre és a faforgácsvázra is. Miután a vádlott a tüzet meggyújtotta, visszaindult a konyhába, a folyosó ajtaját maga mögött becsukta és folytatta az ebédelést. Ezt követően néhány perccel áramszünet lett, a konyhából két kiskorú gyermek a folyosóra kiment, ahol észlelték a füstöt és szóltak a nevelőnek. A nevelő az ebédlőből az udvarra küldte ki a lányokat a vezetői iroda ablakán keresztül, majd bejelentést tett a rendőrségre. A helyszínre érkező katasztrófavédők a tüzet eloltották. A vádlott által okozott tűz az épületben és a berendezési tárgyakban összesen 9.102.498 forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu