Letartóztatás üzletszerű csalás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2021. február 25-én elrendelte egy fiatal hajdúböszörményi férfi letartóztatását egy hónapra ötrendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, tizenhárom rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és hét rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított a 2019. és 2020. években, tíz fiktív nevet felhasználva e-mail fiókokat hozott létre az interneten, melyek segítségével hirdetést feladva nagy összegű magánkölcsönöket kínált. A gyanúsított a kölcsön nyújtásának feltételeként a hirdetésre jelentkező személyektől a hitelügyintézés költségeinek fedezése céljából különböző pénzösszegeket kért, melyet a jelentkezőknek a gyanúsított, valamint élettársa és egy ismerőse tulajdonában álló különböző bankszámlákra kért átutalni. A gyanúsítottnak a kölcsön nyújtása nem állt szándékában és arra lehetősége sem volt, az átutalást követően a gyanúsított a sértettekkel megszakította a kapcsolatot, az ígért hitelösszeget számukra nem utalta át. A gyanúsított összesen 24 kölcsönt felvenni szándékozó sértettet ejtett tévedésbe, nekik közel 4.500.000 forint kárt okozott.

A gyanúsított édesapja több sértett részére történt átutalásokkal csaknem 1.200.000 forint kárt térített meg.

A gyanúsított az eljárás korábbi szakaszában történt kihallgatását követően is folytatta a bűncselekmények elkövetését. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményeket követne el, illetve a bizonyítást veszélyeztetné azzal, hogy tárgyi bizonyítási eszközt semmisítene meg, vagy rejtene el, ezért a bíróság az elrendelte a letartóztatását.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, ezért a végzés nem végleges.


Dr. Barkaszi Attila

sajtószóvivő

+36/30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu