Elsőfokú ítélet halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt

A Szigetvári Járásbíróság a napokban megtartott nyilvános tárgyaláson N. L. vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 2 év 6 hónap börtönre, 4 év járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2019. augusztus 29. napján 22 óra 10 perckor közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezette a tulajdonát képező személygépkocsit egy Baranya megyei település főútján. A gépkocsi jobb oldali első ülésén B. H. sértett nő utazott. A vádlott és a sértett nem használták biztonsági övüket.

A vádlott két utca kereszteződésében balra, nagy ívben 40-45 km/h sebességgel történő kanyarodása során a jármű kézifékét berántotta, majd az általa vezetett gépkocsival kisodródott, és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árokba csapódott a jármű jobb oldalával. A gépkocsi a jobb oldalán átfordulva a tetőlemezen nyerte el nyugalmi helyzetét. A baleset során B. H. sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.

A sértett halálának közvetlen oka az I-es nyaki gerinccsigolya koponyaalapról való leválása volt.

A vádlott vezetői engedélyét a helyszínen elvették az intézkedő rendőrök.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be elsődlegesen a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása, másodlagosan rövidebb tartamú szabadságvesztés kiszabása és a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése iránt. Az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére. Mindezekre figyelemmel az ítélet nem jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu