Jogerős ítélet személyi szabadság megsértésének bűntette és rongálás vétsége miatt

A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak, illetve védőik fellebbezése folytán másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a 2021. február 9-én meghozott ítéletével a Komlói Járásbíróság 2020. február 3. napján kelt ítéletét megváltoztatta, és a harmadrendű vádlott büntetését enyhítette, mert az enyhítő körülményeket – a bűncselekmény eshetőleges szándékkal való elkövetése, a vádlott ténybeli beismerő vallomása – az elsőfokú bíróság a harmadrendű vádlott esetén nem a tényleges súlyuknak és jelentőségüknek megfelelően értkelte, mely eltúlzottan szigorú büntetés kiszabását eredményezte.

A jogerős ítélet szerint K. P. elsőrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében és társtettesként elkövetett rongálás vétségében, Sz. S. másod- és K. F. harmadrendű vádlottak bűnösök társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében, míg ifj. K. P. negyedrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett rongálás vétségében. Ezért a bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönre, a másodrendű vádlottat 1 év 8 hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt – 1 év börtönre ítélte, valamint a negyedrendű vádlottat 1 évre próbára bocsátotta. Kötelezte továbbá az első- és negyedrendű vádlottakat a magánfél részére 77.000 forint megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi házassága 2017. év elején megromlott, felesége februárban elköltözött egy baranyai településen lévő otthonukból egy másik településen élő férfihoz. Az elsőrendű vádlott két gyermekével – köztük a negyedrendű vádlottal – egyedül maradt a családi házban.

Az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy feleségét – annak akarata ellenére is – hazaviszi a közös lakásba, ezért a másod- és harmadrendű vádlott férfiakkal megállapodott abban, hogy a harmadrendű vádlott gépkocsijával elmennek a feleségéért akkor, amikor a nő hajnalban autóbusszal munkába indul, beültetik az autójukba, így nem találkoznak a férfival, akivel az asszony akkor élt.

2017. június 6. napján hajnali 5 óra előtt a harmadrendű vádlott személygépkocsijával a három férfi elment a másik településre. Odaérve észrevették az elsőrendű vádlott feleségét, aki a buszmegállóban állt. A gépkocsival odahajtottak, majd a másodrendű vádlott kiszállt az első ülésről, a nőt a karjánál fogva megragadta és akarata ellenére a gépkocsihoz húzta, majd úgy lökte be az autó hátsó ülésére, hogy a hátul ülő elsőrendű vádlott előre nyúlva behúzta a feleségét a gépkocsiba. Ezután a hangosan tiltakozó asszonnyal együtt hazaindultak.

A másodrendű vádlott egy helyen kiszállt a kocsiból, a harmadrendű vádlott pedig a gépkocsival az elsőrendű vádlott házához hajtott. Az elsőrendű vádlott kirángatta a feleségét az autóból, dulakodtak, eközben a nő több SMS üzenetet küldött élettársának azzal, hogy elrabolták.

Az élettárs gépkocsival a sértettért ment, közben bejelentést tett a rendőrségen. Amikor az elsőrendű vádlott házához ért, a sértett ki akart hozzá menni, de az elsőrendű vádlott nem engedte. A sértett öklével kitörte a bejárati ajtó üvegét, erre az élettársa a gépkocsival, nagy sebességgel az udvarra hajtott. Az őt figyelő első- és negyedrendű vádlott férfiak ekkor egy vasvillát, illetve egy vascsövet kaptak fel, és ütni kezdték a személygépkocsit. A sértett élettársa ennek hatására kitolatott az udvarról. Ezt követően megérkeztek a rendőrök.

A gépkocsiban 77.000 forint rongálási kár keletkezett.

Az ítélet jogerős.

Dr. Barkaszi Attila
sajtószóvivő
+36-30-990-4247
barkaszia@pecsit.birosag.hu